USA neprejavujú pripravenosť plne spolupracovať v boji proti terorizmu

NETKY.SK • 14 December 2015, 17:21 • 2 min
USA neprejavujú pripravenosť plne spolupracovať v boji proti terorizmu

MOSKVA - Spojené štáty stále neprejavujú pripravenosť plne spolupracovať v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí s tým, že Rusko bude naďalej naliehať na Washington, aby prehodnotil "svoju politiku rozdeľovania teroristov na dobrých a zlých".

slovakia

left justify in out

Rusko podľa agentúry Reuters uviedlo, že Spojené štáty neprejavili pripravenosť na plnohodnotnú koordináciu boja proti IS ani po katastrofe civilného lietadla Airbus A321 spoločnosti Kogalymavia s 224 obeťami na životoch, ktorú Moskva aj dnes označila za teroristický útok.

 

Moskva pripomenula, že ministerstvá obrany Ruska a USA pred časom podpísali memorandum o zaručení bezpečnosti letov bojových lietadiel vo vzdušnom priestore Sýrie. Súčasne však kritizovala, že USA, ktoré sú na čele koalície útočiacej v Sýrii a Iraku na pozície islamistov, nedokázali zabezpečiť, aby dohodu dodržiaval jeden zo spojencov - Turecko. Rusko tým narážalo na zostrelenie svojho stíhacieho bombardéra tureckou stíhačkou.

 

Vyhlásenie ruského rezortu diplomacie sa objavilo v predvečer návštevy amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho v Moskve. Rusko si od nej sľubuje napríklad vysvetlenie prístupu Washingtonu k sýrskej otázke.

 

Ministerstvo v dnešnom vyhlásení skritizovalo Spojené štáty, že v Sýrii nie vždy konajú v súlade s medzinárodným právom. Rezort tiež zdôraznil, že bude vedenie USA naďalej žiadať o prehodnotenie jeho doterajšej praxe rozdeľovať "teroristov v Sýrii na dobrých a zlých".

 

Kerry pricestuje do Moskvy z Paríža, kde sa zúčastnil na konferencii OSN o klimatických zmenách. V utorok sa stretne so svojím ruským partnerom Sergejom Lavrovom a prijme ho aj ruský prezident Vladimir Putin.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona