USA neplánujú vrátiť základňu Guantánamo Kube

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 07:07 • 2 min
USA neplánujú vrátiť základňu Guantánamo Kube

WASHINGTON - Spojené štáty neuvažujú o vzdaní sa svojej námornej základne Guantánamo na Kube, a to ani napriek historickej dohode o obnovení diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministra obrany Asha Cartera.

slovakia

left justify in out

Na stredajšej tlačovej konferencii Pentagónu Carter na otázku, či si vie predstaviť, že by sa Spojené štáty niekedy tejto svojej námornej základne vzdali, odpovedal, že v súvislosti s námornou základňou Guantánamo na Kube sa nič také nepredpokladá ani neplánuje.

 

Americký prezident Barack Obama a jeho kubánsky náprotivok Raúl Castro sa v stredu dohodli na otvorení veľvyslanectiev v hlavných mestách oboch štátov, čo je podľa Obamu krok, ktorý by sa ešte pred rokom mohol javiť ako nemysliteľný.

 

Podľa kubánskej vlády však úplná normalizácia vzťahov medzi oboma krajinami závisí od toho, či Spojené štáty podniknú niektoré kroky vrátane vzdania sa Guantánama, ktoré si od Kuby prenajali v roku 1903. Kuba má totiž v úmysle nad územím s rozlohou 114 štvorcových kilometroch, na ktorom sa základňa nachádza, obnoviť svoju zvrchovanosť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies