USA potvrdili, že nebudú vyjednávať s teroristami!

NETKY.SK • 22 August 2014, 09:39 • 2 min
USA potvrdili, že nebudú vyjednávať s teroristami!

WASHINGTON - Spojené štáty neuvažujú nad zmenou princípu nevyjednávania a neplatenia výkupného za rukojemníkov, ktorých sa zmocnili teroristi, uviedla vo štvrtok hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harfová.

slovakia

left justify in out

"Vláda Spojených štátov je pevne presvedčená, že platenie výkupného teroristom im dáva nástroj vo forme financovania, ktoré im pomáha propagovať to, čo robia," uviedla hovorkyňa.

 

Islamský štát (IS) podľa Harfovej tento rok získal milióny dolárov na výkupnom za rukojemníkov. Zdôraznila však, že americká vláda neplatí teroristom, ale naopak, snaží sa ich odrezať od finančných zdrojov.

 

Podľa agentúry Reuters militanti z IS požadovali za prepustenie uneseného amerického novinára Jamesa Foleyho 100 miliónov eur alebo 135 miliónov dolárov. Uvedenú sumu zverejnilo médium GlobalPost, pre ktoré novinár pracoval.

 

Militanti z IS zverejnili v utorok videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu 40-ročného Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii v novembri 2012. Totožnosť maskovaného muža, ktorý novinárovi odrezal hlavu, zatiaľ nie je známa. Páchateľov prízvuk však nasvedčuje tomu, že by mohlo ísť o britského občana. Muž vo videu uviedol, že smrť novinára je odpoveďou na nariadenie prezidenta USA Baracka Obamu letecky zasiahnuť proti pozíciám IS na severe Iraku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies