USA nasadia do boja s ebolou v Afrike možno až 4000 vojakov

NETKY.SK • 4 Október 2014, 07:46 • 2 min
USA nasadia do boja s ebolou v Afrike možno až 4000 vojakov

WASHINGTON - Spojené štáty pošlú do západnej Afriky možno až 4000 vojakov. Ich úlohou bude podporiť medzinárodné snahy zamerané na zvládnutie pokračujúcej epidémie eboly.

slovakia

left justify in out

Podľa najnovšej bilancie, ktorú dnes večer zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), na ebolu celkovo ochorelo už 7492 ľudí, z ktorých 3439 zomrelo, uviedla agentúra Reuters. 
      

Administratíva prezidenta USA Baracka Obamu už v septembri oznámila, že do postihnutého regiónu vyšle približne 3000 príslušníkov americkej armády. Hovorca Pentagónu John Kirby však dnes informoval, že minister obrany Chuck Hagel schválil potenciálne nasadenie až 4000 vojakov v západnej Afrike. 
      

Podľa Kirbyho však ide len o stanovenú hornú hranicu a k vyslaniu takého veľkého množstva vojakov napokon možno vôbec nedôjde. Všetko bude závisieť od aktuálneho vývoja situácie okolo epidémie, ktorý Pentagón každodenne prehodnocuje. Americkí vojaci, ktorí majú byť nasadení v západnej Afrike, absolvujú pred vycestovaním špeciálny výcvik pre pôsobenie v oblasti zasiahnutej epidémiou. Nepôjde o vojenských zdravotníkov, ale o ženijné a logistické jednotky. Nepočíta sa preto s ich nasadením v oblastiach s vysokým rizikom nákazy, uviedla agentúra DPA.
      

V súčasnosti už v západnej Afrike operuje vyše 230-členný americký personál, ktorý pracuje pre Agentúru Spojených štátov pre medzinárodný rozvoj (USAID).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies