USA nariadili rodinám diplomatov v Libérii, aby opustili krajinu

NETKY.SK • 8 August 2014, 08:22 • 2 min
USA nariadili rodinám diplomatov v Libérii, aby opustili krajinu

WASHINGTON - Spojené štáty nariadili v noci na dnes rodinám svojich diplomatov v Libérii, aby opustili krajinu; varovali tiež svojich občanov, aby do Libérie necestovali, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Dôvodom pre oba kroky je šíriaca sa epidémia vírusu ebola.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zahraničných vecí USA vo svojom vyhlásení uviedlo, že americký diplomatický personál zostáva v aktívnej službe. Ďalší personál bol vyslaný na pomoc miestnej vláde, aby riešil vypuknutie smrtiacej nákazy, napísala agentúra Reuters.  

 

Posledná vlna vypuknutia nákazy pohltila libérijský zdravotnícky systém a väčšina zdravotníckych zariadení nemá dostatočný personál alebo zdroje, aby riešila pokračujúce šírenie choroby.

 

Medzi vyslaným americkým personálom je 12 odborníkov na prevenciu chorôb z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a 13-členný tím Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj (USAID). Podľa hovorkyne ministerstva zahraničných vecí Marie Harfovej majú pomôcť libérijskej vláde.

 

Ebola už pripravila v štyroch štátoch západnej Afriky o život viac ako 900 ľudí. Libérijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová povedala, že niektoré občianske slobody môžu byť pozastavené v čase, keď sa úrady snažia zastaviť šírenie choroby. Úrady použili vojakov, aby urýchlili úsilie o presadenie karantény komunít nakazených vírusom ebola po tom, ako prezidentka vyhlásila celoštátny stav núdze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona