USA naliehajú na Vietnam, aby prepustil z väzenia chorého disidenta a kňaza

NETKY.SK • 27 Júl 2011, 12:50 • 2 min
USA naliehajú na Vietnam, aby prepustil z väzenia chorého disidenta a kňaza

USA naliehajú na Vietnam, aby prepustil z väzenia chorého disidenta a kňaza

slovakia

left justify in out

img

Vláda USA a medzinárodné organizácie na ochranu ľudských práv vyzvali Vietnam, aby okamžite prepustil chorého 65-ročného disidenta a kňaza Thadeusa Nguyen Van Lyho. Úrady ho totiž opäť poslali do väzenia, hoci mu predtým povolili viac ako ročný pobyt na slobode za účelom liečenia.
       Americké ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo obavy z uväznenia kňaza v utorkovom vyhlásení. V predchádzajúci deň disidenta previezli z kostola v centrálnom vietnamskom meste Hue do väzenia Ba Sao pri metropole Hanoj na severe krajiny.
      Dlhoročného aktivistu za ľudské práva vlani v marci prepustili z väzenia, keďže má nádor na mozgu a počas troch rokov za mrežami prekonal tri mozgové porážky.
      Organizácie Human Rights Watch a Amnesty International takisto dôrazne odsúdili uväznenie Nguyen Van Lyho a žiadali jeho prepustenie.
      Kňazovo ročné prepustenie zo zdravotných dôvodov vypršalo 15. marca, uviedla v utorok oficiálna Vietnamská tlačová agentúra. Dodala, že Nguyen pokračoval v šírení protikomunistických letákov a povzbudzoval ostatných, aby demonštrovali proti vláde - napriek početným varovaniam, že porušuje zákon platný v krajine
      Komunistický Vietnam netoleruje žiadnu opozíciu voči režimu, postavenému na vláde jednej strany, pripomenula agentúra AP.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies