USA musia prehodnocovať svoju politiku voči Kube

NETKY.SK • 9 November 2013, 12:54 • 2 min
USA musia prehodnocovať svoju politiku voči Kube

MIAMI - Postupné zmeny v prístupe USA voči Kube umožnili väčšiu komunikáciu s ľuďmi v ostrovnej krajine a prevod peňazí rodinám emigrantom, pripomenul dodal šéf Bieleho domu.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama v piatok vyhlásil, že je možno načase, aby Spojené štáty revidovali svoju politiku voči Kube, proti ktorej už viac než polstoročie platí ich embargo.

"Musíme byť kreatívni a premýšľať a musíme naďalej aktualizovať naše prístupy," povedal Obama na podujatí pri Miami.

"Pomyslite na to, že keď sa Castro dostal k moci, ja som sa len narodil, takže názor, že rovnaké opatrenia, aké sme zaviedli v roku 1961, by boli rovnako účinné dnes vo veku internetu, Google a cestovania po svete, nedáva zmysel," citovala ho agentúra Reuters.

Postupné zmeny v prístupe USA voči Kube umožnili väčšiu komunikáciu s ľuďmi v ostrovnej krajine a prevod peňazí rodinám emigrantom, pripomenul dodal šéf Bieleho domu.

"No myslím si, že všetci vieme, že na Kube napokon zavládne sloboda vzhľadom na mimoriadnych aktivistov a neuveriteľnú odvahu ľudí," povedal Obama s tým, že USA môžu pomôcť v tomto úsilí. Mladšia generácia ich politikov a Američania kubánskeho pôvodu sú totiž otvorenejší hľadaniu "nového mechanizmu" dosiahnutia zmeny na ostrove.

Embargo USA voči Kube je medzinárodne kontroverzné. Valné zhromaždenie OSN ho v októbri už po 22-krát odsúdilo, keď schválilo príslušnú rezolúciu drvivou väčšinou hlasov. Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez prirovnal jeho následky ku genocíde s tým, že vyše 50-ročná platnosť embarga je "barbarská".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies