USA musia byť pripravené rýchlo konať v prípade Líbye

NETKY.SK • 4 Marec 2011, 08:31 • 2 min
USA musia byť pripravené rýchlo konať v prípade Líbye

USA musia byť pripravené rýchlo konať v prípade Líbye

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že USA a medzinárodné spoločenstvo musia byť pripravené rýchlo konať, ak to bude vyžadovať humanitárna kríza alebo zastavenie násilia páchané na civilistoch v Líbyi.
      Líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího prvý raz verejne priamo vyzval, aby sa vzdal moci a povedal, že schválil použitie amerických vojenských lietadiel na vyzdvihnutie a dopravenie Egypťanov utekajúcich z Líbye z líbyjsko-tuniskej hranice do vlasti.
      USA i krajiny po celom svete sú rozhorčené Kaddáfího tvrdými zákrokmi v Líbyi, vyhlásil prezident USA. "Toto násilie sa musí skončiť. Muammar Kaddáfí stratil právo viesť (krajinu) a musí odísť," povedal na spoločnej tlačovej konferencii s mexickým prezidentom Felipem Calderónom v Bielom dome.
      Dodal, že americká vláda pripravuje celý rad variant pre Líbyu, aby zabránila tomu, že bude jeho výber obmedzený. A naznačil, že USA budú musieť nájsť spôsob, ako dopraviť Líbyjčanom potrebnú potravinovú pomoc.
      Líbyjských predstaviteľov blízkych Kaddáfímu Obama varoval, že ich činy sú ostro sledované a medzinárodné spoločenstvo nebude tolerovať útoky na civilistov.
      Zriadenie bezletovej zóny nad Líbyou s cieľom ochrániť civilistov pred vládnym letectvom označil za jednu z možností, ale povedal, že akékoľvek rozhodnutie bude medzinárodne koordinované.
      "Chcem, aby sme prijímali rozhodnutia na základe toho, čo bude najlepšie pre líbyjský ľud po konzultácii s medzinárodným spoločenstvom," povedal Obama.

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies