USA možno v Afganistane neponechajú žiadnych vojakov

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 10:07 • 2 min
USA možno v Afganistane neponechajú žiadnych vojakov

WASHINGTON - Spojené štáty zvažujú možnosť, že v Afganistane po plánovanom stiahnutí bojových jednotiek do konca roku 2014 neponechajú žiadnych svojich vojakov. V čase pretrvávajúceho napätia medzi vládami prezidentov Baracka Obamu a Hámida Karzaja o tom v pondelok informovali americkí predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Obama potvrdil plán ukončiť vojenské operácie USA v Afganistane do konca roku 2014. Washington však vedie s afganskými predstaviteľmi rozhovory o ponechaní menšieho, možno 8000-členného kontingentu v krajine po tomto termíne, pripomína agentúra Reuters.

Americkí predstavitelia nepopreli správu denníka New York Times (NYT) o tom, že Obama je čoraz frustrovanejší rokovaniami s Karzajom, pričom ich napäté vzťahy dosiahli dosiaľ najhoršiu úroveň po júnovej iniciatíve USA s cieľom otvoriť mierové rozhovory s Talibanom.

Videokonferenčný hovor Obamu s Karzajom z 27. júna, ktorý bol zameraný na zmiernenie napätia, sa skončil zle, uviedli NYT na svojej webovej stránke s odvolaním sa na americké a afganské zdroje oboznámené s rozhovorom prezidentov. Karzaj podľa NYT obvinil USA zo snahy dosiahnuť separátnu mierovú dohodu s hnutím Taliban a jeho pakistanskými podporovateľmi, čo by vydalo Karzajovu vládu napospas jej nepriateľom.

Od videohovoru sa úplné stiahnutie americkej armády z Afganistanu, podobné ako z Iraku, zmenilo zo "scenára pre najhorší prípad" na možnosť, ktorú "vo Washingtone a Kábule seriózne zvažujú", uviedli NYT. Nemenovaný predstaviteľ Obamovej vlády v reakcii na správu podľa agentúry Reuters povedal, že všetky možnosti sú naďalej otvorené, rozhodnutie však ešte zďaleka nepadlo. Podobne sa vyjadrili zdroje NYT, podľa ktorých sa zatiaľ nerozhodlo ani o tempe a rozsahu sťahovania amerických jednotiek.

USA uvažovali o ponechaní menšieho kontingentu v Iraku po odchode hlavnej časti svojich vojenských síl v tejto krajine, rozhovory s irackými lídrami však takúto dohodu nepriniesli, dodáva Reuters.

V súčasnosti majú USA v Afganistane približne 63.000 vojakov, do februára budúceho roka by sa ich počet mal znížiť na 34.000, uviedli New York Times.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies