USA môžu žiadať o finančné dáta cez SWIFT II aj spätne za roky 2009 a 2010

NETKY.SK • 30 Júl 2010, 07:16 • 2 min
USA môžu žiadať o finančné dáta cez SWIFT II aj spätne za roky 2009 a 2010

USA môžu žiadať o finančné dáta cez SWIFT II aj spätne za roky 2009 a 2010

slovakia

left justify in out

Spojené štáty americké si môžu vyžiadať z Európy finančné dáta podľa nanovo vyjednanej dohody SWIFT aj spätne za obdobie, počas ktorého neexistovala medzi EÚ a USA žiadna dohoda o výmene informácií o finančných transakciách Európanov. USA si ich pýta za účelom efektívnejšieho boja proti terorizmu.
      Nová dohoda má vstúpiť do účinnosti od 1. augusta tohto roka. Umožňuje orgánom USA požiadať EÚ v určitých prípadoch o zverejnenie informácií o posunoch na účtoch firiem alebo jednotlivcov, ale výlučne za účelom pátrania po chystaných teroristických akciách.
      Žiadosť schvaľuje následne EUROPOL a pokiaľ zhodnotí, že požiadavka je na mieste, v USA bude osobitný človek EÚ dohliadať na narábanie s takýmito informáciami. Ako povedal Michele Cercone, hovorca komisárky pre vnútorné záležitosti, táto pozícia k 1. augustu ešte obsadená permanentne nebude.
      "Je to proces, ktorý sa nedá uzavrieť za niekoľko dní, výberové konanie v súlade s princípmi transparentnosti a výberu čo najlepšieho kandidáta potrvá niekoľko týždňov. Do tej doby bude menovaný na túto pozíciu človek, ktorý zostane v USA dočasne. Tento post nie je za žiadnych okolností politickou nomináciou, ale technického a odborného charakteru," zdôraznil Cercone, ktorý dodal, že osoba musí prejsť pred nástupom aj bezpečnostnou previerkou v USA.
      Dohoda je prakticky povolením pre nahliadnutie do záznamov firmy SWIFT, spoločnosť so sídlom v Belgicku dohliada na finančné operácie vo viac než 8000 bankách na svete. USA chcú v rámci svojho protiteroristického programu cez posuny na európskych účtoch vystopovať financovanie "nekalých" aktivít zločincov a predísť podobným útokom, ako bol ten z 11. septembra 2001. USA môžu pritom požiadať aj o dáta z archívov, teda aj spätne od roku 2009, kedy prestala predchádzajúca dohoda (SWIFT I) platiť.
      Komisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová pritom sľúbila, že na jeseň predstaví Európska komisia (EK) na diskusiu svoj protiteroristický program, ktorý bol jedným z predpokladov schválenia novej dohody v Rade ministrov i Európskom parlamente (EP).
      Zhoda na znení dohody vznikala pomaly, inštitúcie EÚ k nej dospeli až po dlhých mesiacoch až na konci júna, EP ju schválil na svojom júlovom plenárnom zasadnutí (8. 7.). Pôvodne vynegociovanú verziu vo februári odmietol schváliť EP a EK musela vyjednávať podobu dohody nanovo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies