USA majú v zahraničí najmenej vojakov od obdobia pred rokom 2003

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 09:49 • 2 min
USA majú v zahraničí najmenej vojakov od obdobia pred rokom 2003

WASHINGTON - Počet amerických vojakov rozmiestnených v zahraničných vojnových zónach je na najnižšej úrovni od obdobia pred rokom 2003, keď USA podnikli inváziu do Iraku. Kongres však napriek tomu schválil zvýšenie armádneho rozpočtu o 38 percent, napísala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Tento rozpor je dedičstvom núdzového fondu, ktorý vznikol v dôsledku teroristických útokov z 11. septembra 2001. Podľa Reuters sa predmetný fond stal obľúbeným spôsobom Washingtonu na vyhýbanie sa dosahu finančných obmedzení na armádny rozpočet.

 

Fond pre nepredvídané operácie v zahraničí (OCO) poskytuje desiatky miliárd dolárov pre programy s otáznou alebo žiadnou spojitosťou s vojnami, tvrdia podľa Reuters súčasní i bývalí americkí vládni činitelia a analytici.

 

Republikánski kongresmani však na jar upustili od akejkoľvek zámienky na to, aby OCO slúžil svojmu pôvodnému účelu - vojnám v Iraku a Afganistane - a priamo schválili 38 miliárd dolárov, ktoré môže Pentagón použiť na iné nevojenské účely. Celková čiastka pre rozpočet tak dosiahla 89 miliárd.

 

Spojené štáty v rokoch 2001-14 minuli na vojny v Iraku a Afganistane a pridružené operácie 1,6 bilióna dolárov, uviedla vlani nestranná Kongresová výskumná služba (CRS), pričom 81 miliárd z tejto čiastky bolo použitých na "nevojnové" účely. Skutočné čísla sú však zrejme oveľa vyššie, tvrdí CRS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies