USA kritizujú Ukrajinu za rozsudok nad Tymošenkovou

NETKY.SK • 12 Október 2011, 18:35 • 2 min
USA kritizujú Ukrajinu za rozsudok nad Tymošenkovou

USA kritizujú Ukrajinu za rozsudok nad Tymošenkovou

slovakia

left justify in out

img

Odsúdenie bývalej ukrajinskej premiérky Julie Tymošenkovej na sedemročné väzenie označil dnes Biely dom za politicky motivované. Spojené štáty zároveň vyjadrili obavy zo záväzku Ukrajiny voči demokracii.
Kyjevský súd uznal ukrajinskú líderku opozície za zneužitie právomocí v súvislosti s uzavretím zmluvy o nákupe ruského plynu, ktorú ako premiérka sprostredkovala v roku 2009.
Rusko a EÚ na dnešný rozsudok takisto reagovali ostro kriticky.
"Obvinenia proti pani Tymošenkovej a vedenie procesu s ňou, ako aj stíhanie iných opozičných lídrov a členov predchádzajúcej vlády, zvýšili vážne obavy zo záväzku ukrajinskej vlády voči demokracii a vláde zákona," uviedol hovorca Bieleho domu Jay Carney.
Washington vyzval na prepustenie Tymošenkovej a ďalších s tým, že "by mali mať neobmedzenú možnosť plne sa zúčastniť na politickom živote, vrátane budúcoročných parlamentných volieb".

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona