USA jednoznačne odsudzujú vraždu novinára Chášukdžího, budú brať na zodpovednosť každého, kto sa na nej podieľal

NETKY.SK • 12 November 2018, 07:26 • 2 min
USA jednoznačne odsudzujú vraždu novinára Chášukdžího, budú brať na zodpovednosť každého, kto sa na nej podieľal

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo opätovne informoval saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, že Spojené štáty budú brať na zodpovednosť každého, kto sa zapojil do vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.

slovakia

left justify in out

Pompeo v telefonickom rozhovore s korunným princom povedal, že Saudská Arábia musí urobiť to isté, uviedla hovorkyňa amerického rezortu diplomacie Heather Nauertová vo vyhlásení.

 

Chášukdžího, kritika saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorý v krajine fakticky vládne, zavraždilo 2. októbra na konzuláte kráľovstva v tureckom Istanbule "komando" vyslané z Rijádu. Saudskoarabské úrady po popieraní zločinu medzičasom priznali, že išlo o úkladný čin, telo novinára sa však dosiaľ nenašlo.

 

img

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán

Zdroj: SITA

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu oznámil, že nahrávky súvisiace s vraždou poskytlo Turecko vládam USA, Francúzska, Nemecka a Británie. Podrobnosti o ich obsahu v televíznom vystúpení neuviedol, zopakoval však obvinenie, že operáciu voči Chášukdžímu nariadili "najvyššie úrovne" saudskoarabskej vlády. Korunný princ Muhammad bin Salmán však popiera, že by o vražde vopred vedel.

 

img

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Zdroj: SITA

 

Pompeo s ním tiež hovoril o vojne v Jemene, kde prebiehajú boje medzi povstaleckými húsíami a vládnymi silami podporovanými letectvom koalície vedenej Saudskou Arábiou. Americký minister zopakoval výzvu na ukončenie bojov a na mierové rokovania pod záštitou OSN.

 

Americký minister obrany Jim Mattis už začiatkom novembra vyzval strany jemenského konfliktu na ukončenie bojov. Podľa neho majú 30 dní na to, aby sa zišli na medzinárodnej mierovej konferencii. Po vražde novinára Chášukdžího sa vzťahy medzi Washingtonom a Rijádom výrazne ochladli.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies