USA je znepokojené presunom ruských raketových systémov k hraniciam EÚ

NETKY.SK • 17 December 2013, 07:14 • 2 min
USA je znepokojené presunom ruských raketových systémov k hraniciam EÚ

MOSKVA - Spojené štáty vyjadrili v pondelok znepokojenie nad presunom ruského mobilného raketového systému Iskander bližšie k východným hraniciam Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Obavy už vyjadrili aj východoeurópske štáty Poľsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko, ktoré kedysi patrili do takzvaného východného bloku a ktoré majú s Ruskom často napäté vzťahy. "Vyzvali sme Rusko, aby nepodnikalo kroky na destabilizáciu regiónu," povedala hovorkyňa ministerstva zahraničia Marie Harfová. Poľské ministerstvo zahraničia považuje konanie Moskvy za znepokojujúce a očakáva, že touto záležitosťou sa bude zaoberať Severoatlantická aliancia. Lotyšský minister obrany Artis Pabriks zas označil blízkosť ruského raketového systému za hrozbu.

O presune ako prvý informoval ešte cez víkend nemecký denník Der Bild. Moskva podľa neho pred približne rokom vyslala do svojej enklávy Kaliningrad blízko hranice s Poľskom a Litvou 10 systémov Iskander. Ruské ministerstvo obrany správy v pondelok nepriamo potvrdilo. "Raketové a delostrelecké sily Západného vojenského okruhu boli naozaj vyzbrojené operačno-taktickými systémami Iskander," uviedli ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na hovorcu ruského obranného rezortu Igora Konašenkova. Rusko už dávnejšie vyhlásilo, že uvažuje nad presunutím rakiet stredného a blízkeho doletu k svojim západným hraniciam s cieľom odvrátiť prípadnú hrozbu zo strany Severoatlantickej aliancie (NATO). Má ísť o reakciu na Američanmi navrhovaný protiraketový štít, ktorý však podľa NATO nie je namierený proti Moskve, ale napríklad proti Iránu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies