USA je na nohách kvôli testovaniu medzikontinentálnej rakety KĽDR, požadujú zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN

NETKY.SK • 5 Júl 2017, 08:42 • 2 min
USA je na nohách kvôli testovaniu medzikontinentálnej rakety KĽDR, požadujú zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN

WASHINGTON - Spojené štáty v noci nadnes požiadali o zvolanie neverejného zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN, ktoré by malo byť venované najnovšej raketovej skúške KĽDR.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters. Kórejská ľudovodemokratická republika v utorok vyhlásila, že úspešne otestovala svoju prvú medzikontinentálnu balistickú raketu.

 

Severokórejská štátna televízia v špeciálnom oznámení uviedla, že odpálenie rakety Hwasong-14 osobne pozoroval vodca KĽDR Kim Čong-un. Raketa podľa štátnej televízie dosiahla výšku 2802 kilometrov a kým zasiahla cieľ v Japonskom mori, preletela 933 kilometrov.

 

Juhokórejská armáda uviedla podľa agentúry Jonhap, že jej severný sused vypálil neidentifikovanú balistickú strelu, ktorá preletela viac ako 930 kilometrov. Neskôr však ruské ministerstvo obrany uviedlo, že severokórejská raketa dosiahla výšku 535 kilometrov a preletela okolo 510 kilometrov. Podľa ruského rezortu išlo preto skôr o skúšku rakety stredného doletu. K podobnému záveru dospel aj americký Pentagón.

 

Následne Rusko a Čína navrhli, aby Severná Kórea vyhlásila moratórium na jadrové a raketové skúšky a aby sa Spojené štáty a Južná Kórea zdržali veľkých vojenských cvičení. Obe strany by si potom mohli sadnúť za rokovací stôl a dosiahnuť dohodu o nepoužití sily.

 

Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia rezortov diplomacie Ruska a Číny zverejneného po utorkových rokovaniach šéfa Kremľa Vladimira Putina s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Moskve, informovala agentúra AP.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies