USA hľadajú podporu pre plán na zničenie sýrskeho chemického programu

NETKY.SK • 16 September 2013, 13:21 • 2 min
USA hľadajú podporu pre plán na zničenie sýrskeho chemického programu

PARÍŽ - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes informoval niektorých blízkych spojencov USA o širokej dohode na ukončenie sýrskeho programu chemických zbraní, uviedla tlačová agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kerry, ktorý v nedeľu rokoval s izraelskými lídrami, sa v stretol Paríži s ministrami zahraničných vecí Francúzska, Británie, Turecka a Saudskej Arábie. Snažil sa získať podporu pre plán, ktorým by sa vyhlo vojenským útokom Spojených štátov na Sýriu. Spojené štáty, Británia, Francúzsko a Rusko sa zhodli na tom, že Sýria bude musieť čeliť následkom, ak úplne nesplní rezolúciu OSN na odovzdanie chemických zbraní, uviedol Kerry.

Kerry na tlačovej konferencii povedal, že ak Asad načas nedodrží to, čo vyplynulo z dohodnutého rámca, netreba mať pochybnosti, že všetci budú súhlasiť s následkami, a to aj Rusko, informovala agentúra Reuters. Americkí a ruskí predstavitelia dosiahli cez víkend ambicióznu dohodu, na základe ktorej sa má do týždňa urobiť inventarizácia sýrskeho chemického zbrojného programu a má byť zničený do polovice roku 2014.

"Ak zlyhá diplomacia, Spojené štáty sú pripravené konať," varoval v nedeľu americký prezident Barack Obama v súvislosti s možným vojenským útokom voči Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies