USA evakuovali z Afganistanu od konca augusta prvých Američanov

NETKY.SK • 6 September 2021, 21:16 • 2 min
USA evakuovali z Afganistanu od konca augusta prvých Američanov

DAUHA - Správu zverejnili krátko pred pristátím amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena v Katare.

slovakia

left justify in out

Štyria Američania odišli v pondelok z Afganistanu s vedomím hnutia Taliban. Išlo o prvé odchody amerických občanov, ktoré Spojené štáty zorganizovali od konca augusta, keď sa z tejto krajiny stiahli americkí vojaci. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie popredného amerického predstaviteľa oboznámeného so situáciou.

 

img

 

Američania odišli z Afganistanu pozemnou trasou. Citovaný zdroj, ktorý aktuálne sprevádza amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena počas návštevy Kataru, však nešpecifikoval, do akej krajiny.

Uviedol len to, že ich tam privítali americkí diplomati. "Taliban im (v odchode) nebránil, pričom o ňom vedel"

 

Americkí predstavitelia povedali, že z Afganistanu už mohli odísť po odsune amerických vojakov aj iní občania USA, ak sa tak však stalo, spravili to po vlastnej súkromnej linke.

 

Patrí k téme: Akú vládu vytvorí Taliban? Na jej vyhlásenie pozval zástupcov Ruska, Turecka i Číny

 

Blinken pricestoval v pondelok do katarskej Dauhy na rozhovory s tamojšími predstaviteľmi. Informáciu o evakuácii štyroch Američanov z Afganistanu zverejnili krátko pred jeho pristátím v Katare.

 

Blinken sa nestretne s predstaviteľmi Talibanu 

 

Antony Blinken je najvyššie postaveným americkým činiteľom, ktorý je na návšteve v tomto regióne odvtedy, ako Taliban v polovici augusta uchopil moc v Afganistane.

 

Blinken, ktorého sprevádza aj americký minister obrany Lloyd Austin, sa v Dauhe nemá stretnúť so žiadnymi predstaviteľmi Talibanu. Predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí však uviedol, že Washington bude s Talibanom aj naďalej v kontakte.

 

img

 

 

Washington tvrdí, že pozorne sleduje, či Taliban plní svoj prísľub, že z krajiny nechá odísť Američanov aj občanov ďalších spojeneckých krajín. Americkí predstavitelia tvrdia, že v Afganistane zostalo po masových leteckých evakuáciách už len niečo vyše 100 Američanov – väčšinou s dvojakým občianstvom.

 

Prečítajte si: Kancelárka Merkelová volí menšie zlo. Je ochotná rokovať s Talibanom

 

V tejto krajine sú však stále údajne desaťtisíce tlmočníkov, ich rodinných príslušníkov a ďalších, ktorí spolupracovali s americkými diplomatmi a ktorí sa aj napriek uisteniam zo strany Talibanu obávajú prípadnej odplaty týchto militantov.

 

Pozemné trasy sú momentálne dôležitými cestami, ako sa dostať z Afganistanu, a to primárne prechodom do Pakistanu alebo Iránu, s ktorým Washington neudržuje diplomatické vzťahy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies