USA dosiahli rekordnú produkciu ropy, denne dokážu vyťažiť až 10-miliónov barelov ropy

NETKY.SK • 10 Január 2018, 12:13 • 2 min
USA dosiahli rekordnú produkciu ropy, denne dokážu vyťažiť až 10-miliónov barelov ropy

NEW YORK - Produkcia ropy v USA by mala hranicu 10 miliónov barelov denne (bpd) prekonať už na budúci mesiac.

slovakia

left justify in out

To znamená, že rekordnú úroveň dosiahnu Spojené štáty o niekoľko mesiacov skôr, ako sa pôvodne predpokladalo. Uviedol to v najnovšej správe americký Federálny úrad pre energetiku (EIA).

 

Podľa úradu by produkcia ropy mala v 1. kvartáli tohto roka dosiahnuť v priemere 10,04 milióna bpd (1 barel = 159 litrov). Pôvodne sa očakávalo, že 10-miliónovú úroveň produkcie presiahnu USA najskôr vo 4. štvrťroku.

 

Navyše, ako uviedol analytik EIA Tim Hess, čo sa týka jednotlivých mesiacov, už za február sa očakáva priemerná produkcia nad 10 miliónov barelov denne. Stane sa tak prvýkrát od novembra 1970, keď ťažba dosiahla rovnako 10,04 milióna barelov denne.

 

Odvtedy ťažba v USA neustále klesala a krajina zvyšovala dovoz ropy zo zahraničia. Všetko sa zmenilo v minulých rokoch nástupom nových technológií, ktoré umožnili ťažiť ropu z bridlíc. Napriek tomu sa nečakalo, že objem ťažby nad 10 miliónov bpd dosiahnu USA už na začiatku tohto roka.

 

Iba Rusko a Saudská Arábia dokázali vyťažiť viac. Ich maximálna produkcia dosiahla v minulých rokoch v prípade Ruska vyše 11 miliónov barelov denne a v prípade Saudskej Arábie okolo 10,7 milióna bpd. 

 

Podľa EIA bude pritom ťažba v USA rásť aj naďalej. Hranicu 11 miliónov bpd by Spojené štáty mali prekonať na budúci rok, niekedy ku koncu roka. Priemerná produkcia v roku 2019 by mala predstavovať 10,85 milióna bpd, dodal EIA v prvom odhade vývoja produkcie ropy pre budúci rok.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies