USA: Dohoda o rozpočte je v nedohľadne

NETKY.SK • 3 Október 2013, 15:30 • 2 min
USA: Dohoda o rozpočte je v nedohľadne

WASHINGTON - Výpadok vo financovaní verejných inštitúcií v Spojených štátoch pokračuje vo štvrtok tretím dňom a jeho koniec je v nedohľadne. Prezident Barack Obama totiž ani v stredu nedokázal nájsť spoločnú reč s rivalmi z Republikánskej strany, ktorej poslanci sa s demokratmi nevedia dohodnúť na novom rozpočte. Ten mal do platnosti vstúpiť prvého októbra.

slovakia

left justify in out

K dohode neprišlo ani po viac ako hodinovom stredajšom rokovaní medzi Obamom a republikánskym predsedom hornej komory parlamentu Johnom Boehnerom. Stovky tisícov ľudí zamestnaných v štátnom sektore tak ostávajú doma, keďže im vláda bez platného rozpočtového rámca za ich prácu nemôže zaplatiť. Demokrati aj republikáni sa navzájom obviňujú z neochoty vyjednávať a stanovujú si podmienky pre vyriešenie vzniknutej situácie. Obama už varoval pred vážnymi dôsledkami pre ekonomiku krajiny a žiada republikánov o schválenie navýšenia dlhového stropu. Ten musí byť zvýšený do dvoch týždňov, inak USA hrozí formálny krach, čo by vážne poznačilo dobrú povesť najväčšej ekonomiky sveta na finančných trhoch.

Od utorka si muselo prvýkrát za 17 rokov vziať v USA neplatené voľno takmer milión amerických federálnych zamestnancov. Činnosť štátnych úradov totiž pozastavil spor medzi Obamom a republikánmi. Tí svoju podporu americkému rozpočtu na nový finančný rok, ktorý sa začal 1. októbra, podmienili zmenami v plánovanej reforme zdravotného poistenia, ktoré však prezident a poslanci Demokratickej strany odmietajú. Bez dosiahnutia konsenzu a prijatia nového rozpočtu je krajina oficiálne bez finančných zdrojov na vyplácanie zamestnancov úradov a vládnych inštitúcií, ktoré tak zostávajú zatvorené. Štát sa preto obmedzil iba na financovanie základných funkcií, akými sú obrana a bezpečnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona