USA dodali ďalšiu muníciu sýrskym Arabom bojujúcim proti IS

NETKY.SK • 16 November 2015, 06:58 • 2 min
USA dodali ďalšiu muníciu sýrskym Arabom bojujúcim proti IS

WASHINGTON - Spojené štáty uskutočnili novú dodávku munície bojovníkom sýrskej arabskej koalície, ktorá bojuje proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) na severe Sýrie. Pokračujú tak v stratégii, ktorá spočiatku znervóznila Turecko, uviedol v nedeľu americký predstaviteľ pre agentúru Reuters.

slovakia

left justify in out

Išlo o druhú takúto dodávku munície zo strany USA pre tzv. sýrsku arabskú koalíciu, združenie asi 10-12 skupín s približne 5000 bojovníkmi, ktorí sa spoločne s Kurdmi a ďalšími skupinami snažia opätovne dobyť územia ovládané Islamským štátom.

 

Muníciu dodali v sobotu a na rozdiel od prvej takejto operácie po zemi, uviedol zdroj pod podmienkou anonymity. Nie je jasné, kto ju prepravil do Sýrie, no podľa citovaného predstaviteľa to neboli americkí vojaci.

 

Prvá dodávka americkej munície pre túto koalíciu prebehla 11. októbra zhodením z lietadiel. Napriek uisteniam Pentagónu to vyvolalo otázky, či sa dostala k správnym skupinám. Turecko, znepokojené ďalším postupom sýrskych kurdských milícií, si vtedy predvolalo amerického veľvyslanca a vyjadrilo mu príslušné obavy.

 

Turecko namieta proti posilňovaniu kurdských milícií, aj keď práve tie boli dosiaľ najefektívnejším spojencom USA v boji proti IS v Sýrii.

 

Zdroj Reuters zdôraznil, že Spojené štáty sú si isté, že najnovšia dodávka munície sa dostala k určeným osobám.

Armáda USA sa odmietla k operácii vyjadriť. Hovorca amerického ministerstva obrany uviedol len to, že Spojené štáty signalizovali svoj zámer podporovať sýrskych Arabov bojujúcich proti IS a naďalej tak robia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona