USA dodajú Izraelu muníciu v hodnote takmer dvoch miliard dolárov

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 09:54 • 2 min
USA dodajú Izraelu muníciu v hodnote takmer dvoch miliard dolárov

WASHINGTON - Spojené štáty dodajú Izraelu muníciu a navigačné systémy na bomby v hodnote 1,87 miliardy dolárov (približne 1,7 miliardy eur). Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na americké ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Cieľom obchodu je podľa ministerstva zvýšiť účinnosť existujúcich zbraňových systémov Izraela a uľahčiť spoluprácu ozbrojených síl oboch krajín. Agentúra pre obrannú bezpečnosť a spoluprácu (DSCA) amerického ministerstva obrany, ktorá realizuje a riadi predaj vojenskej techniky do zahraničia, o pripravovanom predaji zbraní Izraelu už v utorok oficiálne upovedomila aj Kongres. Hlavnými dodávateľmi by mali byť spoločnosti Boeing, Lockheed Martin, General Dynamics a Raytheon.

 

Podľa agentúry požiadal Izrael o dodávku celkovo 14.500 rozličných typov leteckých bômb, riadených striel a inej munície, ako aj navigačných kitov KMU-556C/B, pomocou ktorých sa neriadené bomby dajú upraviť na satelitom presne navádzané bomby (JDAM).

 

Kongres môže v lehote 15 dní pripravovaný predaj zablokovať, čo je však podľa agentúry Reuters málo pravdepodobné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona