USA dočasne obmedzujú vojenskú pomoc Egyptu

NETKY.SK • 20 August 2013, 12:30 • 2 min
USA dočasne obmedzujú vojenskú pomoc Egyptu

WASHINGTON - Spojené štáty by mali dočasne zastaviť časť vojenskej pomoci, ktorú poskytujú Egyptu. Vláda prezidenta Baracka Obamu chce časť týchto prostriedkov "preprogramovať", informovala dnes spravodajská televízia CNN.

slovakia

left justify in out

Správa sa odvoláva na kanceláriu demokratického senátora Patricka Leahyho, ktorý je predsedom podvýboru dohliadajúceho okrem iného na zahraničnú finančnú pomoc. Hovorca senátora potvrdil, že jeho kanceláriu informovali o prerušení poskytovania časti pomoci. Zatiaľ však nepadlo rozhodnutie o jej trvalom zastavení. Podľa CNN si tým vláda USA ponecháva otvorenú možnosť vojenskú pomoc pružne zastavovať alebo obnovovať.

Obama predtým kritizoval tvrdý kurz dočasnej egyptskej vlády a zrušil spoločné americko-egyptské vojenské cvičenia. Podľa amerického Kongresu poskytuje Washington každoročne Káhire približne 1,3 miliardy dolárov.

Predstavitelia USA sa od zosadenia egyptského islamistického prezidenta Muhammada Mursího začiatkom júla armádou vyhýbajú vyjadreniam o "prevrate". Podľa zákona by totiž v prípade prevratu museli pomoc pre krajinu okamžite zastaviť. Namiesto toho Biely dom už niekoľko týždňov zdôrazňuje, že finančná pomoc je prehodnocovaná, dodáva agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies