USA do Iraku na boj s terorizmom dodali rakety a plánujú aj dróny

NETKY.SK • 27 December 2013, 07:16 • 2 min
USA do Iraku na boj s terorizmom dodali rakety a plánujú aj dróny

WASHINGTON - Spojené štáty dodali do Iraku rakety a majú v pláne dodať tam aj bezpilotné lietadlá. Cieľom transakcie je pomôcť vláde v Bagdade v boji s ozbrojencami napojenými na teroristickú sieť al-Káida.

slovakia

left justify in out

Napísal to denník New York Times (NYT), ktorý sa odvoláva na vysokopostavených predstaviteľov. Podľa nich americká vláda do Iraku minulý týždeň dodala 75 rakiet typu Hellfire, a to na základe bilaterálnej medzištátnej zmluvy.

Cieľmi raketových útokov majú byť tábory povstalcov, vrátane príslušníkov povstaleckej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), napojenej na al-Káidu, ktoré sa nachádzajú na západe Iraku - v púšti Anbár. 

NYT ďalej uvádza, že v marci by do Iraku mali Američania dopraviť desať pozorovacích bezpilotných lietadiel typu ScanEagle. Ich úlohou bude lokalizovať tábory ISIL. Dodávku okrem už spomínaných zdrojov potvrdil aj nemenovaný americký diplomat, ktorý však nespresnil termín transakcie.

Podľa NYT americká tajná služba a protiteroristické jednotky ubezpečili, že zistili miesto, kde v Iraku operuje al-Káida, a tieto informácie sprostredkovali aj irackým partnerom. Dva roky po odsune amerických jednotiek sa Irak - pokiaľ ide o mieru násilností - vrátil na úroveň z roku 2008, keď sa začínal zotavovať zo zničujúceho náboženského konfliktu. Tento rok si špirála násilností v Iraku vyžiadala viac ako 6700 ľudských životov.  

Správa o dodávke amerických vojenských zariadení do Iraku sa objavila dva mesiace po návšteve irackého premiéra Núrího Málikího vo Washingtone, kde v rozhovore s prezidentom USA Barackom Obamom deklaroval záujem svojej krajiny získať americké vojenské vybavenie na operácie v izolovaných oblastiach alebo v regiónoch, kde sú výcvikové tábory teroristov. 

Málikího žiadosť o vojenskú pomoc však vyvolala kritiku demokratických i republikánskych senátorov, ktorí irackého premiéra - šiitského vierovyznania - obvinili, že nesie svoj diel zodpovednosti za najnovšie násilnosti v Iraku, a to kvôli svojej "sektárskej a autoritárskej politike".   

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies