USA čoskoro vytlačí Rusko z postu najväčšieho producenta ropy

NETKY.SK • 27 Február 2018, 09:31 • 2 min
USA čoskoro vytlačí Rusko z postu najväčšieho producenta ropy

TOKIO - Spojené štáty najneskôr v budúcom roku predbehnú Rusko a stanú sa najväčším producentom ropy na svete.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v utorok šéf Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Birol. Ako dôvod uviedol pokračujúci rozmach produkcie ropy z bridlíc. "Rast ťažby ropy z bridlíc zaznamenáva v USA obrovský rozmach. Už v najbližšom období sa Spojené štáty stanú svetovou jednotkou v produkcii ropy," povedal šéf IEA v Tokiu v rozhovore pre agentúru Reuters.

 

Neskôr nezávisle na tom uviedol, že Spojené štáty predstihnú v produkcii ropy Rusko, ktoré je v súčasnosti v tomto smere svetovou jednotkou, "definitívne v budúcom roku," ak nie už v tomto. Už ku koncu minulého roka dosiahla produkcia ropy v USA vyše 10 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov). Túto hranicu tak USA prekonali prvýkrát od 70. rokov minulého storočia a zároveň tým predstihli Saudskú Arábiu, ktorá je najväčším vývozcom ropy na svete. V oblasti produkcie si prvenstvo zatiaľ udržalo Rusko.

 

Americké ministerstvo energetiky očakáva, že ešte tento rok prekoná produkcia ropy v USA 11 miliónov barelov denne. Tým by už v tomto roku Američania prekonali Rusko, ktorého ťažba sa pohybuje tesne pod touto úrovňou. Birol nevylučuje, že USA dosiahnu prvenstvo už tento rok a s ďalším rastom počíta v roku 2019 aj 2020. Čo sa týka produkčného maxima, to by USA nemali dosiahnuť skôr ako práve v roku 2020.

 

Spojené štáty zároveň zvyšujú vývoz svojej ropy, a to aj na najväčšie a najrýchlejšie rastúce ázijské trhy. Na týchto trhoch tak ukrajujú z podielu Ruska a Organizácie krajín vyvážajúcich ropu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies