USA chcú použiť voči KĽDR sankcie i diplomaciu, možné sú aj vojenské opatrenia

NETKY.SK • 27 Apríl 2017, 07:03 • 2 min
USA chcú použiť voči KĽDR sankcie i diplomaciu, možné sú aj vojenské opatrenia

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump je pripravený použiť ekonomické sankcie i diplomatické opatrenia, aby prinútil Severnú Kóreu upustiť od svojho jadrového a raketového programu.

slovakia

left justify in out

V spoločnom vyhlásení to v stredu večer uviedli americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson, minister obrany James Mattis a šéf tajných služieb Dan Coats.

 

"Úsilie Severnej Kórey získať jadrové zbrane znamená bezprostrednú hrozbu pre (americkú) národnú bezpečnosť a je našou najvyššou zahraničnopolitickou prioritou. Po nástupe do úradu nariadil prezident Trump hĺbkovú revíziu americkej politiky týkajúcej sa Kórejskej ľudovodemokratickej republiky," píše sa vo vyhlásení, z ktorého citovala juhokórejská agentúra Jonhap.

 

"Spolu s predsedom zboru náčelníkov štábov generálom Joeom Dunfordom sme dnes informovali členov Kongresu o tejto revízii. Prezidentov prístup je zameraný na vytvorenie tlaku na Severnú Kóreu, aby zrušila svoj jadrový, raketový a zbrojný program, a to prostredníctvom sprísnenia ekonomických sankcií a diplomatických opatrení v spolupráci s našimi spojencami a regionálnymi partnermi," vyhlásili americkí predstavitelia a dodali, že USA budú úzko spolupracovať predovšetkým s Južnou Kóreou a Japonskom.

 

Nemenovaný predstaviteľ amerických bezpečnostných zložiek však po stretnutí povedal novinárom, že USA zvažujú širokú škálu opatrení, vrátane vojenských, i keď diplomatické kroky majú prednosť.

 

Demokratický senátor Chris Coons po stretnutí vyhlásil, že jeho obsah núti k vážnemu zamysleniu sa. Konkrétne vojenské opatrenia však údajne neboli prezentované.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona