USA chcú kontrolovať Janukovyčove účty

NETKY.SK • 26 Február 2014, 13:11 • 2 min
USA chcú kontrolovať Janukovyčove účty

UKRAJINA - Washingtone vyzýva americké banky, aby venovali zvýšenú pozornosť účtom zosadeného ukrajinského prezidenta s dôrazom na možné prevody spreneverených štátnych aktív.

slovakia

left justify in out

Americké ministerstvo financií upozorňuje banky, aby venovali zvýšenú pozornosť podozrivým transakciám na účtoch zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a ľudí v jeho najbližšom okruhu. Predstaviteľ odboru ministerstva pre boj s finančnou kriminalitou (FinCEN) poukázal na medializované informácie o rozsiahlych korupčných praktikách členov Janukovyčovej vlády a dopady, ktoré by to mohlo mať na operácie amerických bánk. Banky majú venovať "zvýšenú pozornosť" účtom súvisiacim s Janukovyčom a jeho najbližšími ľuďmi s dôrazom na možné prevody spreneverených štátnych aktív, uviedol predstaviteľ ministerstva pre agentúru Reuters. 

 

Ukrajinský parlament v sobotu odvolal prezidenta Viktora Janukovyča a následne aj kľúčových členov jeho vlády. Zosadený prezident, ktorý ešte v piatok potvrdil pristúpenie na prelomovú dohodu s opozíciou sprostredkovanú EÚ, v sobotu odišiel z Kyjeva a nachádza sa na neznámom mieste. Nový minister vnútra Arsen Avakov voči nemu začal trestné stíhanie a vydal naňho zatykač pre "hromadnú vraždu". Proruského lídra údajne naposledy videli v nedeľu na Krymskom polostrove. Deň predtým sa údajne neúspešne pokúsil odletieť z Donecka do Ruska. 

 

Ukrajina uviedla, že v najbližších dvoch rokoch potrebuje zahraničnú pomoc v sume 35 mld. USD. Ministerstvo financií oznámilo, že vyzvalo na usporiadanie donorskej konferencie, pričom konštatovalo, že prvú pomoc potrebuje už počas najbližšieho jedného alebo dvoch týždňov. Úradujúci šéf rezortu financií Jurij Kolobov tento týždeň uviedol, že na donorskej konferencii by sa mali zúčastniť predstavitelia Európskej únie, USA a Medzinárodného menového fondu. Do konca tohto roka Ukrajina musí uhradiť záväzky v sume zhruba 6 mld. USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies