USA chcú exhumovať telá vojakov z Pearl Harboru a identifikovať ich

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 09:16 • 2 min
USA chcú exhumovať telá vojakov z Pearl Harboru a identifikovať ich

WASHINGTON - Spojené štáty chcú vyzdvihnúť telesné pozostatky námorníkov, ktorí v roku 1941 prišli o život pri japonskom útoku na prístav Pearl Harbor. Informovala o tom dnes webová stránka stanice BBC s odvolaním sa na predstaviteľov amerického ministerstva obrany.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo chce exhumovať pozostatky približne 400 námorníkov a príslušníkov námornej pechoty z bojovej lode Oklahoma, ktorá sa potopila v Pearl Harbore po zásahoch japonských torpéd.

 

Následne by mala prebehnúť ich identifikácia a jednotlivé pochovanie. Totožnosť jednotlivých námorníkov bude možné zistiť vďaka pokrokom v identifikácii DNA. V súčasnosti sú pomiešané telesné pozostatky pochované na Havaji. V rokoch 1942-44 sa podarilo identifikovať iba 35 zo 429 ľudí na palube. Ostatných pochovali s ceduľkou "Neznámy" na národnom cintoríne na Havaji.

 

Útok japonského námorníctva na americký prístav Pearl Harbor na havajskom ostrove Oahu sa odohral 7. decembra 1941. Viedol k zapojeniu Spojených štátov do druhej svetovej vojny. O život pri ňom prišlo približne 2400 vojakov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies