USA chceli v Jemene dostať vodcu al-Káidy, no unikol im

NETKY.SK • 7 Február 2017, 07:18 • 2 min
USA chceli v Jemene dostať vodcu al-Káidy, no unikol im

WASHINGTON - Terčom operácie špeciálnych amerických síl v Jemene, ktorá sa uskutočnila 29. januára, bol vodca al-Káidy na Arabskom polostrove (AQAP) Kásim Rajmí. Jeden z najhľadanejších teroristov sa však na predpokladanom mieste nenachádzal, informovali v pondelok americké médiá.

slovakia

left justify in out

Pozemná operácia proti základni AQAP prebehla v obci Jakla ležiacej v provincii Bajdá. Osobne ju schválil nový americký prezident Donald Trump a Biely dom ju označil za "veľmi úspešnú". Vysokopostavení predstavitelia armády a tajných služieb však televíziám NBC News a CNN povedali, že Rajmího sa nepodarilo zadržať.

 

Nie je známe, či sa vodcovi najnebezpečnejšej odnože al-Káidy podarilo utiecť, alebo sa nachádzal na inom mieste. Uplynulý piatok 3. februára však bola zverejnená zvuková nahrávka, v ktorej sa Rajmí obrátil na jemenský ľud. "Hlupák v Bielom dome dostal facku na začiatku svojej cesty vo vašej krajine," povedal Rajmí.

 

Pri operácii podľa Pentagónu zahynulo odhadom 14 ozbrojencov al-Káidy a bližšie neurčený počet civilistov. O život prišiel aj jeden člen elitnej jednotky Navy SEAL. Ľudskoprávna organizácia Reprieve minulý týždeň oznámila, že bolo zabitých najmenej 23 civilistov vrátane novorodenca a ďalších desiatich detí.

 

Al-Káida na Arabskom polostrove uskutočnila v uplynulom desaťročí sériu útokov, ktoré vzbudili celosvetovú pozornosť. Najznámejším je útok na parížsku redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo, ktorý si 7. januára 2015 vyžiadal 12 mŕtvych.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies