USA chcú od Iránu miliardy dolárov za teroristický útok, ktorý nespáchal žiaden Iránčan

NETKY.SK • 2 Máj 2018, 17:57 • 2 min
USA chcú od Iránu miliardy dolárov za teroristický útok, ktorý nespáchal žiaden Iránčan

WASHINGTON – Americký súd nariadil Teheránu, aby zaplatil pozostalým obetí teroristického útoku na Dvojičky z 11. septembra viac ako 6 miliárd dolárov, a to aj napriek tomu, že medzi teroristami nebol ani jeden občan Iránu. Informovala o tom Russia Today (RT).

slovakia

left justify in out

Pätnásť únoscov lietadla bolo zo Saudskej Arábie, dvaja zo Spojených arabských emirátov, jeden z Egypta a jeden z Libanonu.

 

Federálny sudca v New Yorku v utorok uznal vinnými iránsku centrálnu banku a islamské revolučné gardy za smrť viac ako 1 000 ľudí, ktorí prišli o život 11. septembra. V dôsledku toho okresný sudca George Daniels nariadil Iránu a jeho subjektom, aby zaplatili rodinám obetí viac ako 6 miliárd dolárov.

 

Má ísť o odškodnenie vo výške 12,5 milióna dolárov na jedného manžela, 8,5 miliónov dolárov na jedného rodiča, 8,5 milióna na jedno dieťa a 4,25 milióna na jedného súrodenca. USA by potenciálne žiadanú sumu mohli získať z miliárd dolárov v iránskych aktívach, ktoré boli zmrazené v USA a Európe. To je však skôr nepravdepodobné, pretože rozhodnutie súdu je podľa RT považované za symbolické a nevykonateľné.

 

Nie je to po prvýkrát, čo sudca Daniels vydal rozsudky namierené proti Iránu. V rokoch 2011 a 2016 súd v New Yorku nariadil islamskej republike uhradiť miliardy dolárov obetiam útokov, ktoré údajne zabili takmer 3 000 ľudí.

 

Teherán sa k tomu ešte nevyjadril, no dávnejšie obvinenie USA odmietol a označil za smiešne vzhľadom na skutočnosť, že žiaden z páchateľov nebol iránskym občanom a žiadne vyšetrovanie nikdy nenašlo priame väzby na Irán.

 

Americká žaloba, pôvodne podaná v roku 2004, však trvá na tom, že Teherán podporoval únoscov a poskytol im školenie a finančnú pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies