USA by mali uvažovať o poskytovaní zbraní Ukrajine, vyhlásil Obamov nominant

NETKY.SK • 20 November 2014, 07:43 • 2 min
USA by mali uvažovať o poskytovaní zbraní Ukrajine, vyhlásil Obamov nominant

WASHINGTON - Nominant amerického prezidenta Baracka Obamu na post námestníka ministra zahraničných vecí Anthony Blinken sa v stredu vyjadril v prospech možnosti, aby USA poskytovali zbrane Ukrajine, ktorá bojuje proti proruským separatistom. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Blinken vypovedal na kongresovom híringu v súvislosti so svojou nomináciou na úrad námestníka Johna Kerryho a uviedol, že americká administratíva by mala prehodnotiť svoju politiku neposkytovania bojovej pomoci Kyjevu.

 

Ukrajina minulý týždeň obvinila Rusko z posielania vojakov a zbraní, aby pomohli separatistickým povstalcom na východe Ukrajiny spustiť novú ofenzívu v konflikte, ktorý si už vyžiadal vyše 4000 ľudských životov.
      

Zvyšujúce sa násilie, porušovanie dohodnutého prímeria a správy o neoznačených vojenských konvojoch pohybujúcich sa v smere od ruských hraníc prehĺbili obavy, že krehké prímerie môže stroskotať. Prímerie na Ukrajine je súčasťou dohody z Minska, podpísanej 5. septembra Ruskom, Ukrajinou a povstalcami z ukrajinských separatistických oblastí - Doneckej a Luhanskej.
      

NATO tiež obviňuje Rusko, ktoré v marci anektovalo ukrajinský polostrov Krym, z posielania tankov a vojakov na východ Ukrajiny. Podpora zasielaná v posledných dňoch je podľa NATO určená separatistom. Rusko však toto obvinenie odmieta. Blinken vyjadril presvedčenie, že ak USA vyzbroja Ukrajinu, Rusko si "dvakrát rozmyslí", či bude ďalej zasahovať do situácie na Ukrajine. Podľa neho to Moskvu možno odradí.
      

Blinken spomenul, že americký viceprezident Joe Biden navštívi tento týždeň Ukrajinu. Vyjadril istotu, že poskytovanie zbraní bude témou tamojších diskusií.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona