USA budujú tajné základne bezpilotných lietadiel na útoky v Jemene a v Somálsku

NETKY.SK • 21 September 2011, 17:30 • 2 min
USA budujú tajné základne bezpilotných lietadiel na útoky v Jemene a v Somálsku

USA budujú tajné základne bezpilotných lietadiel na útoky v Jemene a v Somálsku - Politika Spojené štáty údajne budujú v severnej Afrike a na Arabskom polostrove tajné základne bezpilotných lietadiel, aby mohli útočiť na spojencov al-Káidy v Somálsku a v

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty údajne budujú v severnej Afrike a na Arabskom polostrove tajné základne bezpilotných lietadiel, aby mohli útočiť na spojencov al-Káidy v Somálsku a v Jemene.
Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA, s odvolaním sa na denník Washington Post. Jedna základňa sa stavia v Etiópii, ktorá je spojencom USA v boji proti militantnej skupine aš-Šabáb, ovládajúcej väčšinu Somálska.
Spojené štáty tiež budujú tajnú základňu "niekde na Arabskom polostrove", aby mohli bezpilotné lietadlá útočiť v Jemene, uviedol Washington Post.
Tieto kroky americkej administratívy zvyšujú využívanie lietadiel bez posádky, ktoré sú už nasadené pri útokoch v Afganistane, Pakistane, Iraku, Líbyi, Somálsku a Jemene.
Podľa informácií, zverejnených na webovej stránke WikiLeaks, sa však na misie v Somálsku využívajú aj bezpilotné lietadlá zo základne na Seychelských ostrovoch, vzdialených od africkej krajiny 1300 kilometrov.
Z diplomatických depeší vyplynulo, že americká diplomacia a prezident Seychelskej republiky James Michel sa v septembri 2009 dohodli na princípoch budúceho možného použitia bezpilotných lietadiel, vybavených zbraňovými systémami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies