USA budú zvyšovať ťažbu ropy z bridlíc, Rusko svoju podukciu zníži

NETKY.SK • 10 Február 2015, 14:30 • 2 min
USA budú zvyšovať ťažbu ropy z bridlíc, Rusko svoju podukciu zníži

LONDÝN - Rusko spomedzi globálnych producentov ropy pravdepodobne utrpí najväčšie straty z nízkych cien komodity, ktoré tlačí nadol nadmerná ponuka na trhoch. A Spojené štáty zostanú hlavným zdrojom rastu svetovej produkcie čierneho zlata do roku 2020. Uviedla Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) vo svojej výročnej správe, z ktorej citujú agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

IEA konštatuje, že ceny ropy sa budú len pomaly zotavovať zo strmého poklesu v minulom roku, ktorý spôsobila nadmerná ponuka vysoko prevyšujúca dopyt. Môžu za to nové technológie, ktoré americkým firmám umožnili efektívne ťažiť ropu z bridlíc. Produkcia čierneho zlata v Spojených štátoch tak dosiahla vlani najvyššiu úroveň za zhruba 30 rokov.

 

Kľúčoví producenti z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) preto aj napriek tlaku niektorých členských štátov odmietli znížiť ťažbu, aby neprišli o svoj podiel na trhoch. Trhový podiel celého ropného kartelu OPEC sa vlani znížil na 30 % z vyše 40 % v roku 2008.

 

Na ilustráciu cena barelu (159 litrov) ropy, ktorá sa v júni 2014 pohybovala okolo úrovne 115 USD (101,99 eura), dosiahla v januári 2015 šesťročné minimum 45 USD.

 

Rusko tak podľa IEA čelí obrovskému náporu v podobe nízkych cien ropy, sankcií Západu a oslabeniu rubľa. To ho nakoniec dotlačí k zníženiu produkcie. Agentúra predpovedá, že ťažba čierneho zlata v Rusku do roku 2020 klesne o viac ako 560.000 barelov denne na 10,4 milióna barelov/deň.

 

IEA vo svojej výročnej správe ďalej konštatuje, že podiel OPEC na globálnom trhu sa mierne zvýši, o zhruba 200.000 barelov denne, ale nedosiahne takú úroveň ako pred začiatkom ťažby z bridlíc v USA.

 

Tempo zvyšovania americkej produkcie bridlicovej ropy (light, tight oil, LTO) sa najprv spomalí, ale potom naberie rýchlosť a v roku 2020 dosiahne 5,2 milióna barov denne. Celková produkcia komodity v USA tak stúpne na 14 miliónov barelov denne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies