USA budú proti uznaniu palestínskej štátnosti v BR OSN

NETKY.SK • 13 September 2011, 15:39 • 2 min
USA budú proti uznaniu palestínskej štátnosti v BR OSN

USA budú proti uznaniu palestínskej štátnosti v BR OSN

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama v pondelok potvrdil, že ak sa Palestínčania pokúsia dosiahnuť uznanie svojej štátnosti prostredníctvom Bezpečnostnej rady OSN, USA vystúpia proti takémuto návrhu. Jedinou cestou vpred je podľa neho návrat k rokovaniam s Izraelom.
      "Ak by sa to dostalo do Bezpečnostnej rady, veľmi dôrazne by sme namietali, pretože sa domnievame, že by to bolo kontraproduktívne. Myslíme si, že by to v skutočnosti neviedlo k výsledky, aký si želáme, teda riešeniu v podobe dvoch štátov," povedal Obama v rozhovore pre španielsky servis tlačovej agentúry DPA a ďalšie médiá, ktoré publikujú v španielčine.
      Americké ministerstvo zahraničných vecí už minulý týždeň uviedol, že Spojené štáty by v BR OSN vetovali rezolúciu o palestínskej štátnosti. Obama sa však k záležitosti dosiaľ priamo nevyjadril.
      "Povedali sme, že obrátiť sa na OSN je odvedením pozornosti, že to nerieši problém," uviedol Obama. "Tento problém bude vyriešený jedine tak, že sa Izraelčania a Palestínčania na niečom dohodnú."
      Palestínski predstavitelia sa pravdepodobne pokúsia presadiť hlasovanie v širšom Valnom zhromaždení OSN, kde by mohli ľahšie uspieť.
      "Na úrovni Valného zhromaždenia máme menší vplyv na tento proces, no budeme pokračovať v rozhovoroch so všetkými zúčastnenými stranami v snahe dosiahnuť, aby akékoľvek kroky, ku ktorým dôjde v New Yorku, viedli k návratu strán k rokovaciemu stolu, nie ich ďalšiemu vzďaľovaniu," povedal Obama.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies