USA budú naďalej hrať vo svete vedúcu úlohu

NETKY.SK • 24 Máj 2012, 07:24 • 2 min
USA budú naďalej hrať vo svete vedúcu úlohu

USA budú naďalej hrať vo svete vedúcu úlohu - Politika Spojené štáty budú pokračovať vo svojej výnimočnej vedúcej úlohe vo svete, od ekonomiky, globálnu bezpečnosť až po boj za ľudskú dôstojnosť a slobodu. Vyhlásil to v stredu americký prezident Barack Ob

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty budú pokračovať vo svojej "výnimočnej" vedúcej úlohe vo svete, od ekonomiky, globálnu bezpečnosť až po boj za ľudskú dôstojnosť a slobodu. Vyhlásil to v stredu americký prezident Barack Obama.
      Na stretnutí s kadetmi Akadémie vzdušných síl v Colorado Springs ďalej uviedol, že o Amerike vládne "nová mienka".
      "Vidím to kdekoľvek idem, od Londýna a Prahy, po Tokio a Soul, po Rio a Jakartu," povedal.
      Obamove vyjadrenia prichádzajú pred pondelkovým štátnym sviatkom Dňa obetí vojny, kedy v USA vzdávajú hold padlým vojakom.
      Obama sa odvolával na diplomatické a vojenské úspechy Spojených štátov uplynulých rokov, vrátane vedúcej úlohy v Afganistane a Líbyi, práci v Ugande na výcviku miestnej armády v boji s povstalcami, dodávok pomoci americkými leteckými silami pre cunami postihnutú oblasť Japonska a nové vojenské partnerstvo s Austráliou.
      "Vidím americké storočie, pretože máme najsilnejšie spojenectvá a žiadna iná krajina sa neusiluje o úlohu, ktorú my hráme v globálnych otázkach, žiadna iná krajina nemôže hrať úlohu, akú my hráme globálnych otázkach," povedal Obama.
      Hoci prezidentovo vystúpenie v akadémii nebolo politické, všetko, čo hovorí počas aktuálneho volebného roku, je ako také vnímané. V tomto zmysle Obama reagoval na obvinenia svojho republikánskeho súpera Mitta Romneyho a ďalších republikánov, že vedie krajinu čoraz horšie a že oznámením o stiahnutí vojakov z Afganistanu s veľkým predstihom oslabuje americkú armádu a oživuje povstalecký Taliban.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona