USA bude predávať zbrane do Saudskej Arábie aj napriek nesúhlasu zákonodarcov

NETKY.SK • 30 Júl 2019, 07:10 • 2 min
USA bude predávať zbrane do Saudskej Arábie aj napriek nesúhlasu zákonodarcov

WASHINGTON - Senát amerického Kongresu v USA sa včera bezúspešne pokúsil prelomiť Trumpovo veto ohľadom zákazu predaja zbraní do Saudskej Arábie, napriek nevôli sa teda zrejme realizovať bude.

slovakia

left justify in out

Donald Trump tvrdil, že predaj zbraní je veľmi dôležitou záležitosťou, pričom s týmto názorom zo začiatku nesúhlasili ani demokrati ani republikáni. Nakoniec sa však prezidentovi podarilo presvedčiť aspoň republikánov a tí sa v hlasovaní postarali o to, že veto na navrhovaný zákaz platiť bude.

 

img

 

Šéf Bieleho domu v stredu vetoval tri uznesenia Kongresu zakazujúce predaj zbraní za 8,1 miliardy dolárov (7,2 mld. eur) spojencom Washingtonu vrátane Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov (SAE), ktorí vedú ničivú vojnu v Jemene. Tieto uznesenia "by oslabili konkurencieschopnosť Ameriky vo svete a poškodili by dôležité vzťahy, ktoré máme s našimi spojencami a partnermi," uviedol Trump v listoch Senátu odôvodňujúcich zablokovanie uznesení.

 

Proti predaju zbraní sa postavil Kongres v reakcii na konanie Trumpa a jeho administratívy, ktorá ho schválila bez toho, aby o tom diskutovala so zákonodarcami, čo bol relatívne kontroverzný krok. Minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyhlásil, že administratíva reagovala na núdzovú situáciu spôsobenú zarytým nepriateľom Saudskej Arábie, Iránom. Zákonodarcovia, vrátane niektorých senátnych republikánov, však uviedli, že na obídenie Kongresu, ktorý má právo neschváliť predaj zbraní, neboli legitímne dôvody.

 

Kritici uvádzajú, že pokiaľ Amerika bude Saudskej Arábii predávať zbrane, podporuje tým konflikt a boje proti šiitským povstalcom húsíom, ktorým pomáha Irán. Táto vojna sa považuje za najväčšiu humanitárnu krízu na svete. Trump ale argumentuje, že zbrane naopak urýchlia priebeh vojny a zabránia ďalšiemu utrpeniu.

 

tvrdia, že predaje zbraní zhoršia vojnu v Jemene, kde Saudská Arábia vedie za podpory Washingtonu koalíciu v bojoch proti šiitským povstalcom húsíom, ktorým pomáha Irán. Tieto boje podľa OSN spustili najhoršiu humanitárnu krízu na svete.

 

Trump stojí po boku Saudskej Arábie počas celej jemenskej vojny a podporoval toto kráľovstvo aj po vražde novinára Jamala Chášukdžího.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona