USA bojujú proti nadmernému používaniu antibiotík

NETKY.SK • 24 September 2016, 12:34 • 2 min
USA bojujú proti nadmernému používaniu antibiotík

WASHINGTON – Členské štáty OSN sa tento týždeň na Valnom zhromaždení v New Yorku dohodli na potrebe zdolať "najväčšiu hrozbu pre modernú medicínu" - odolnosť baktérií voči antibiotikám. Za boli všetky krajiny vrátane Spojených štátov amerických, kde je tento problém obzvlášť závažný.

slovakia

left justify in out

V USA sa podľa rôznych štúdií používa o 30 až 60 percent viac antibiotík, než je treba. Výsledkom sú baktérie, ktoré si vyvinuli odolnosť voči antibiotikám. Tamojšie Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb odhaduje, že v USA majú na antibiotiká odolné baktérie každý rok na svedomí dva milióny ochorení a 23.000 úmrtí.

 

"Odolnosť voči antibiotikám môže podkopať modernú medicínu. Potrebujeme nové antibiotiká, ale novú cestu von z tohto problému nenájdeme," uviedol na svojej twitterovej stránke po zasadaní Valného zhromaždenia riaditeľ amerického Centra pre prevenciu a kontrolu chorôb Tom Frieden. Narážal tým na to, že nie je potrebné hľadať nové riešenia, ale zaobchádzať so súčasnými antibiotikami opatrne a zmysluplne.

 

"Musíme chrániť pacientov chránením antibiotík. Lieky, ktoré dnes máme, sú ohrozené a nové môžeme tiež stratiť veľmi rýchlo," dodal Frieden.

 

Centrum vykonalo v rokoch 2006 až 2012 prieskum a zistilo, že 36 percent pacientov dostalo antibiotiká po nedostatočnom vyšetrení alebo ich brali pridlho. Lekári navyše nielenže predpisujú veľa antibiotík, ale často predpisujú antibiotiká tretej a štvrtej generácie. Tie sú považované za poslednú možnosť, keď tie slabšie nezabrali.

 

Otázkou zostáva, prečo tak lekári robia. "Je to preto, že riešia komplikovanejšie infekcie? Alebo sa takej infekcie boja, hoci v skutočnosti tam nie je? Akú úlohu zohráva to, že stále počúvajú o superbaktériách a majú pocit, že musia používať silnejšie lieky, hoci v skutočnosti nemusia?" pýta sa doktor Arjun Srinivasan, spoluautor štúdie.

Centrum ukončilo štúdiu v roku 2012. Odvtedy sa o téme veľa hovorilo, osvetová kampaň bola intenzívna a vláda zaviedla niekoľko opatrení na zníženie používania antibiotík. V roku 2014 prezident Barack Obama podpísal akčný plán s rozpočtom 1,2 miliardy dolárov na výskum baktérií a boj proti nadmernému používaniu antibiotík. Cieľom je do roku 2020 zredukovať nevhodné používanie antibiotík lekármi o 50 percent a nemocnicami o 20 percent. Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb už zaznamenalo zlepšenie, pokiaľ ide o predpisovanie antibiotík deťom. V prípade dospelých sa veľa nezmenilo.

 

Problém nie je len v zdravotníctve. Viac ako 70 percent antibiotík predaných v Spojených štátoch končí v krmive pre zvieratá chované ako zdroj jedla. Farmári ich používajú nielen na liečenie ochorení, ale preventívne. Antibiotiká tiež podporujú rast. Zvieratá narastú rýchlejšie a skonzumujú menej krmiva. Zvyškové množstvá antibiotík sa potom v mäse z týchto zvierat dostávajú na náš tanier. Americká Správa potravín a liečiv už vydala usmernenie zacielené na postupné vyradenie antibiotík z krmív pre dobytok a hydinu. Stať sa tak má v decembri tohto roka. Povolené bude len použitie antibiotík na medicínske účely, nie na podporu rastu. Nové pravidlá sú ale zatiaľ len dobrovoľné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies