USA: Asad musí odstúpiť a umožniť politickú premenu Sýrie

NETKY.SK • 7 Január 2013, 08:19 • 2 min
USA: Asad musí odstúpiť a umožniť politickú premenu Sýrie

USA Asad musí odstúpiť a umožniť politickú premenu Sýrie - Politika Ministerstvo zahraničných vecí USA odmietlo dnešný prejav sýrskeho prezidenta Bašára Asada a označilo ho za nezmyselný pokus udržať si pri moci v krajine trpiacej vojnou. Rezort americkej

slovakia

left justify in out

imgMinisterstvo zahraničných vecí USA odmietlo dnešný prejav sýrskeho prezidenta Bašára Asada a označilo ho za nezmyselný pokus udržať si pri moci v krajine trpiacej vojnou. Rezort americkej diplomacie Asada vyzval, aby odstúpil, informovala tlačová agentúra Reuters.

Asadov prejav "je len ďalším pokusom režimu udržať si moc a nemá nič spoločné s približovaním sa k cieľu sýrskeho ľudu - k politickej premene krajiny", uviedla hovorkyňa ministerstva Victoria Nulandová vo vyhlásení.

"Jeho iniciatíva je odtrhnutá od reality, podkopáva snahy medzinárodného vyslanca pre Sýriu Lachdara Bráhímího a umožňuje režimu iba ďalej pokračovať v krvavom potláčaní sýrskeho ľudu," dodala Nulandová a zopakovala trvalú výzvu Spojených štátov, aby Asad odstúpil.

Hovorkyňa tak reagovala na prvé verejné vystúpenie Asada za ostatné mesiace, ktoré dnes vysielala sýrska televízia v priamom prenose z univerzity v hlavnom meste Damask a v ktorom sýrsky prezident predstavil svoju mierovú iniciatívu na ukončenie konfliktu. Vyzval na zvolanie zmierovacej konferencie, na vytvorenie akejsi vlády národnej jednoty, amnestiu a prijatie novej ústavy.

Asad vo svojom príhovore k národu kritizoval regionálne a západné mocnosti za financovanie protivládnych síl v Sýrii, ktoré označil za militantných extrémistov. Povedal, že povstalci podporovaní zahraničnými mocnosťami vedú proti Sýrii "vonkajšiu vojnu". Skončenie tejto vojny bude podľa neho predpokladom uplatnenia ním navrhovanej mierovej iniciatívy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies