USA: Americký guvernér odcestoval do Severnej Kórey v snahe zmierniť napätie

NETKY.SK • 16 December 2010, 08:36 • 2 min
USA: Americký guvernér odcestoval do Severnej Kórey v snahe zmierniť napätie

USA: Americký guvernér odcestoval do Severnej Kórey v snahe zmierniť napätie

slovakia

left justify in out

img

Guvernér amerického štátu Nové Mexiko Bill Richardson odcestoval dnes do Severnej Kórey v rámci zintenzívnenej snahy USA o zmiernenia napätia na Kórejskom polostrove.

Richardson, ktorý navštívil Pchjongjang ako neoficiálny vyslanec už najmenej šesťkrát, podľa vlastných slov očakáva, že mu severokórejskí predstavitelia odovzdajú určité posolstvo. Požiadal tiež o návštevu hlavného nukleárneho komplexu KĽDR.

"Môj odkaz pre nich bude: potrebujeme mier, musíme zastaviť niektoré z týchto agresívnych činov, najmä v súvislosti s Južnou Kóreou," povedal Richardson pred odletom z Pekingu, kam by sa mal vrátiť v pondelok.

Guvernér cestuje do izolovanej komunistickej krajiny v čase zvýšených obáv z vojny na rozdelenom Kórejskom polostrove po delostreleckom útoku KĽDR na juhokórejský ostrov Jonpchjong, pri ktorom v novembri zahynuli štyria ľudia.

Richardson, ktorý odchádza z guvernérskeho postu koncom mesiaca, často pôsobí ako neoficiálny diplomatický urovnávač sporov, napríklad pri misiách s cieľom prepustenia rukojemníkov v Sudáne, Iraku či Severnej Kórei.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies