USA a Veľká Británia vyšlú do Afriky pomoc proti ebole, a to aj ľudskú

NETKY.SK • 8 September 2014, 19:03 • 2 min
USA a Veľká Británia vyšlú do Afriky pomoc proti ebole, a to aj ľudskú

LONDÝN/WASHINGTON/ŽENEVA/FREETOWN/MONROVIA/ADDIS ABEBA - Britské ozbrojené sily zriadia v spolupráci s expertmi v okolí Freetownu, metropoly Sierry Leone, ošetrovacie centrum pre pacientov, ale aj zdravotníkov infikovaných vírusom eboly, ktoré bude mať kapacitu 62 postelí.

slovakia

left justify in out

 Popri 50 lôžkach pre pacientov bude v zariadení 12 určených na špeciálnu terapiu lekárov, ošetrovateľov a ich pomocníkov -dobrovoľníkov.
     

Informovala o tom dnes v Londýne britská vláda reagujúc tak na výzvu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a vlády Sierry Leone o pomoc proti vražednej infekcii.
     

Už o niekoľko hodín skôr oznámili poskytnutie vojenskej pomoci západnej Afrike USA. Jej súčasťou bude vyslanie personálu pre zriadenie izolačných staníc a ich vybavenie špeciálnymi prístrojmi, povedal prezident USA Barack Obama. Stalo sa tak v rozhovore, ktorý poskytol televíznej stanici NBC a ktorý sa do programu dostal v nedeľu miestneho času.
     

Z USA prišla aj správa o ďalšej aplikácii experimentálneho preparátu, avšak tentoraz nie ZMappu, ktorý momentálne nie je k dispozícii. Pacient, 51-ročný misionár, ktorý sa nakazil v Libérii, je v starostlivosti zdravotníkov z Nebraska Medical Center v Omahe.
     

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zverejnila dnes veľmi znepokojujúcu prognózu ďalšieho vývoja v Libérii, kde očakáva v priebehu troch nasledujúcich týždňov rádovo tisícky nových prípadov eboly.
     

Za "horúci potenciálny zdroj prenosu vírusu" označila WHO v Libérii motocyklové i automobilové taxíky, pričom poznamenala, že v tejto krajine nemajú konvenčné kontrolné opatrenia adekvátny prínos.
     

V Sierre Leone vyvoláva medzičasom značné emócie plánovaný zákaz vychádzania v dňoch 19.-21. septembra. Práve v týchto dňoch by mali tímy príslušných úradov navštevovať byt po byte s cieľom nájsť infikovaných.
     

Lekári bez hraníc už toto opatrenie ostro kritizovali a uviedli, že môže viesť k ešte väčšej stigmatizácii pacientov, ich izolácii, pričom jeho pozitíva sú diskutabilné.
     

O vývoji v súvislosti s bezprecedentnou epidémiou eboly rokovali dnes na mimoriadne schôdzke v etiópskej Addis Abebe aj šéfovia diplomacií krajín Africkej únie.
     

V Konžskej demokratickej republike, kde v provincii Equateur vyčíňa nezávisle na epidémii v západnej Afrike lokálne izolovaný vírus eboly, zomrelo na následky hemoragickej horúčky už najmenej 31 ľudí. Tamojšie školy zostávajú zatiaľ uzavreté, aby lekári masívnou osvetovou kampaňou pripravili školákov adekvátne na obrovské nebezpečenstvo s cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu ochorenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies