USA a spojenci začínajú pracovať na pláne zmeny režimu pre Sýriu

NETKY.SK • 7 Jún 2012, 07:02 • 2 min
USA a spojenci začínajú pracovať na pláne zmeny režimu pre Sýriu

USA a spojenci začínajú pracovať na pláne zmeny režimu pre Sýriu - Politika Spojené štáty a ich európsky spojenci, ako aj Turecko a arabské štáty sa v stredu dohodli, že budú pracovať na pláne politických zmien pre Sýriu. Dúfajú pritom, že presvedčia Rusk

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty a ich európsky spojenci, ako aj Turecko a arabské štáty sa v stredu dohodli, že budú pracovať na pláne politických zmien pre Sýriu. Dúfajú pritom, že presvedčia Rusko, aby sa pripojilo k širšiemu diplomatickému úsiliu na zbavenie moci sýrskeho prezidenta Bašára Asada, informovala agentúra AP.
      K dohode na pláne ukončenia štyri desaťročia trvajúceho asadovského režimu došlo na uzavretom rokovaní ministrov zahraničných vecí a ďalších predstaviteľov skupiny Priatelia Sýrie v Istanbule. Stalo sa tak v deň, keď sýrska opozícia oznámila, že v provincii Homs došlo k ďalšiemu masakru civilistov.
      Prítomná bola aj šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová, ktorá hovorila o princípoch vedenia stratégie sýrskeho vývoja. Bez účasti Ruska a Číny, ktoré stále odmietajú globálne sankcie proti sýrskej vláde a zahraničný vojenský zásah, je však nejasné, aký efekt táto ukážka jednoty môže priniesť, uviedla agentúra AP. 
      Asadove odmietanie pokojných protestov a rozhodnutie potlačiť akúkoľvek politickú opozíciu predstavuje ďalší problém. Pätnásť mesiacov vládnych represií a ozbrojenej vzbury v Sýrii si vyžiadalo zhruba 13.000 obetí, a mierový plán navrhnutý vyslancom OSN Kofim Annanom nedokázal zastaviť násilie.
      "Vzhľadom na pokračujúce strašné násilie vrátane stredajšieho v Lázikíji a Hamá skupina samozrejme hovorila o zvýšení tlaku na Asadov režim a tých, ktorí ho stále podporujú," uviedol nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničia.
      Clintonová zvýraznila potrebu medzinárodnej solidarity, zvýšených sankcií, koordinovanej pomoci opozícii a zaistenia, že sa Asad vzdá moci.
      Zástupcovia štátov sa do Turecka vrátia na budúci týždeň, aby rokovali so sýrskou opozíciou. Plné rokovanie skupiny Priatelia Sýrie, ktorá zahŕňa zhruba 70 štátov, sa uskutoční 6. júla v Paríži. Predpokladá sa opätovná účasť ministerky Clintonovej.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies