USA a spojenci začali útočiť na Islamský štát

NETKY.SK • 23 September 2014, 07:08 • 2 min
USA a spojenci začali útočiť na Islamský štát

WASHINGTON - Spojené štáty a ich spojenci odštartovali letecké útoky proti pozíciám radikálnej skupiny Islamský štát v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení o tom v pondelok v noci informoval hovorca Pentagonu, admirál John Kirby. Prvé údery boli podľa neho kombináciou útoku za pomoci bojových lietadiel, bômb a striel typu Tomahawk. "Keďže operácia pokračuje, neposkytneme viac podrobností," povedal Kirby. Dodal, že útoky nariadil prezident Barack Obama. Podľa nemenovaného amerického zdroja sa na náletoch podieľali aj Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Jordánsko, Katar a Bahrajn, aj keď ich úloha pri operácii nie je presne známa.

USA zakladajú medzinárodnú koalíciu na boj proti Islamskému štátu, ktorého bojovníci už zabrali rozsiahle územia v Iraku a Sýrii. Toto spojenectvo už podporila väčšina arabských štátov a európski spojenci USA vrátane Francúzska a Británie. Pomoc ponúkol aj Irán a samotná Sýria, medzinárodné spoločenstvo sa však zdráha spolupracovať s Baššárom al-Asadom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies