USA a Rusko sa dohodli na spoločnom postupe voči al-Asadovi

NETKY.SK • 14 September 2013, 14:16 • 2 min
USA a Rusko sa dohodli na spoločnom postupe voči al-Asadovi

ŽENEVA - K eliminácii chemického arzenálu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada musí prísť najneskôr v polovici roku 2014.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty a Rusko sa v sobotu na rokovaniach vo švajčiarskej Ženeve dohodli na pláne, podľa ktorého prinútia Sýriu odovzdať svoje chemické zbrane. Potvrdil to americký minister John Kerry po schôdzke so svojím ruským partnerom Sergejom Lavrovom.

"Dosiahli sme spoločnú dohodu o množstve a type chemických zbraní, ktoré vlastní režim (sýrskeho prezidenta Baššára) al-Asada," povedal Kerry reportérom v Ženeve. Ako dodal, Sýria dostala týždňové ultimátum na poskytnutie inventára svojich chemických zbraní a inšpektori ho prídu osobne preveriť najneskôr v novembri. K eliminácii tohto arzenálu by malo prísť najneskôr v polovici roku 2014. "Svet teraz od Asadovho režimu očakáva splnenie záväzkov... Nemôže tu byť žiadny priestor na hry. Ani na nič iné, ako plnú spoluprácu al-Asadovho režimu," dodal šéf americkej diplomacie.

Spojené štáty obviňujú režim sýrskeho prezidenta al-Asada z augustového chemického útoku pri Damasku, kde údajne zahynulo viac ako 1 400 ľudí vrátane niekoľkých stoviek detí. Washington presadzuje odvetu v podobe vojenského zásahu proti Damasku, zámer však odložil v záujme úspechu rokovaní o návrhu Ruska. Al-Asad vo štvrtok prvýkrát potvrdil, že Sýria sa chce chemických zbraní zbaviť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies