USA a Mexiko dosiahli dohodu, ktorá má nahradiť NAFTA

NETKY.SK • 28 August 2018, 00:24 • 2 min
USA a Mexiko dosiahli dohodu, ktorá má nahradiť NAFTA

MEXIKO - USA a Mexiko dosiahli dohodu, ktorá má nahradiť Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA).

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že bezprostredne sa začnú rokovania aj s Kanadou, pričom konečná dohoda by mala byť dosiahnutá do piatka (31.8.), uviedol vysoký obchodný predstaviteľ Spojených štátov pre agentúru Reuters.

 

Nová dohoda otvára cestu k nahradeniu NAFTA, čo je dohoda o voľnom obchode medzi Spojenými štátmi, Mexikom a Kanadou. Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že nová dohoda je špeciálna pre farmárov a výrobcov.

 

"Teraz pozývame aj kanadských predstaviteľov a dúfame, že sa nám podarí dosiahnuť férovú a úspešnú dohodu aj s nimi," povedal pre agentúru Reuters obchodný predstaviteľ USA. Dodal, že stále existujú nevyriešené otázky s Kanadou. "Ale myslím si, že sa môžu vyriešiť veľmi rýchlo," dodal.

 

Trump uviedol, že bude o chvíľu hovoriť s kanadským premiérom Justinom Trudeauom a že dúfa, že rokovania s Kanadou by sa mohli začať takmer okamžite.

 

Trump tiež vyhlásil, že nová dohoda o voľnom obchode, ktorej dosiahnutie nazval "veľkým dňom pre obchod", sa už nebude volať NAFTA, keďže doterajšia dohoda je nepopulárna. Nafta má podľa neho negatívne konotácie, keďže "NAFTA roky výrazne poškodzovala Spojené štáty".

 

Podľa zdrojov oboznámených s rokovaniami nová dohoda zatiaľ nebola dosiahnutá s Kanadou, ktorá sa od júla nepodieľala na rokovaniach, keďže Mexiko a USA sa sústredili na odstránenie rozdielov. Hovorca kanadskej ministerky zahraničných vecí Chrystie Freelandovej Adam Austen varoval pred predčasnými závermi.

 

"Potrebný je aj podpis Kanady," uviedol Austen. "Podpíšeme len novú dohodu, ktorá je dobrá pre Kanadu," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies