USA a Líbya budú spolupracovať pri vyšetrovaní útoku na americký konzulát

NETKY.SK • 13 September 2012, 11:19 • 2 min
USA a Líbya budú spolupracovať pri vyšetrovaní útoku na americký konzulát

USA a Líbya budú spolupracovať pri vyšetrovaní útoku na americký konzulát - Politika Americký prezident Barack Obama a líbyjský dočasný prezident Muhammad Makaríf sa v noci nadnes dohodli na úzkej spolupráci pri vyšetrovaní krvavého útoku na americký konz

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama a líbyjský dočasný prezident Muhammad Makaríf sa v noci nadnes dohodli na úzkej spolupráci pri vyšetrovaní krvavého útoku na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází. Informoval o tom Biely dom.
      Obama dôrazne odsúdil útok na americký konzulát, pri ktorom zahynuli štyria jeho zamestnanci vrátane veľvyslanca USA v Líbyi. Útok podľa prezidenta nepoškodí vzájomné vzťahy oboch krajín. V telefonickom rozhovore vyzval Makarífa i egyptského prezidenta Muhammada Mursího na posilnenie bezpečnosti amerických diplomatických zastupiteľstiev. 
      Po násilných protestoch vyslalo ministerstvo obrany USA k líbyjskému pobrežiu dve bojové lode a špeciálny protiteroristický tím námorných jednotiek. Raketový torpédoborec USS Laboon sa presunul v stredu a ďalší torpédoborec USS McFaul by mal doraziť o niekoľko dní. Tento manéver má veleniu amerických síl umožniť flexibilne reagovať na akýkoľvek príkaz úradu amerického prezidenta.
      V Káhire aj v stredu večer, deň po útoku na veľvyslanectvo USA, bezpečnostné jednotky potláčali demonštráciu v blízkosti zastupiteľstva.
      Hrozí, že násilie proti americkej diplomacii v Káhire a Benghází sa rozšíri do ďalších krajín v regióne. V Tunisku polícia proti demonštrantom pred americkým veľvyslanectvom použila slzotvorný plyn. 
      Protesty pred diplomatickými zastupiteľstvami USA sa vyskytli aj v Sudáne, Maroku a Jemene. V marockom meste Casablanca demonštranti zvesili a podpálili americkú vlajku, rovnako tak v jemenskom meste Saná, kde podľa agentúry Reuters pri útoku na bezpečnostný objekt pred veľvyslanectvom došlo k zraneniam na oboch stranách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies