USA a Kuba chcú normalizovať vzťahy, USA otvoria ambasádu na Kube

NETKY.SK • 17 December 2014, 17:32 • 2 min
USA a Kuba chcú normalizovať vzťahy, USA otvoria ambasádu na Kube

WASHINGTON - Spojené štáty plánujú otvoriť ambasádu na Kube v rámci otvorenia rozhovorov o normalizácii vzťahov s touto krajinou, informovala dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov. Tí zdôraznili, že ide o najvýznamnejšiu zmenu v americkej politike voči komunistickej krajine po desaťročiach.

slovakia

left justify in out

Zmenu politiky oznámi dnes na poludnie miestneho času (18.00 h SEČ) z Bieleho domu prezident Barack Obama. V rovnakom čase vystúpi na Kube prezident Raúl Castro, informovala AP.
     

Podľa jej zdrojov Obama uvoľní vyše 50-ročné obchodné embargo voči Kube a cestovné obmedzenia, ktoré bránia väčšine Američanov v návšteve ostrova. Obe krajiny sú ideologickými nepriateľmi od revolúcie z roku 1959, ktorou sa dostal k moci Fidel Castro.
     

Prekvapivej správe dnes predchádzalo prepustenie amerického humanitárneho pracovníka Alana Grossa po piatich rokoch v kubánskom väzení. Gross, ktorého kubánska vláda prepustila z humanitárnych dôvodov na žiadosť Spojených štátov, už odletel do USA. Jeho lietadlo by malo pristáť na vojenskej Andrewsovej leteckej základni pri Washingtone do 18.00 h SEČ, uviedol senátor Richard Durbin. Podľa televízie CNN vláda v Havane prepustila tiež človeka pracujúceho pre americké tajné služby a USA prepustili troch kubánskych tajných agentov.
     

Grossa, ktorý má 65 rokov, zatkli na Kube 3. decembra 2009 a neskôr odsúdili na 15 rokov väzenia za dovoz zakázanej technológie a snahu tajne poskytnúť prístup na internet židovským skupinám na ostrove, kde pracoval ako sprostredkovateľ pre Agentúru USA pre medzinárodný rozvoj (USAID). Podľa rodiny sa v kubánskom väzení značne zhoršil jeho zdravotný stav.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies