USA a Južná Kórea podpísali spoločnú stratégiu proti jadrovej hrozbe KĽDR

NETKY.SK • 2 Október 2013, 10:45 • 2 min
USA a Južná Kórea podpísali spoločnú stratégiu proti jadrovej hrozbe KĽDR

SOUL - Spojené štáty a Južná Kórea podpísali novú stratégiu s cieľom odradiť Severnú Kóreu od využitia jadrových zbraní a iných zbraní hromadného ničenia, ktorých použitím sa komunistický štát sporadicky vyhráža.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informovala agentúra Reuters, ministri obrany USA a Kórejskej republiky sa súčasne dohodli, že posúdia časový plán odovzdania velenia nad ich spojenými jednotkami na Kórejskom polostrove z amerických predstaviteľov na Juhokórejčanov. Podľa pôvodných plánov sa zmena vo velení mala uskutočniť v decembri 2015, ale Južná Kórea vzhľadom na pretrvávajúce vyhrážky vojenským konfliktom zo strany komunistickej KĽDR považuje za vhodné odložiť tento zámer na neskôr.  

Americký minister obrany Chuck Hagel dnes v Soule na spoločnej tlačovej konferencii so svojím juhokórejským náprotivkom Kim Kwan-džinom spresnil, že obavy Južnej Kórey sa týkajú severokórejského  jadrového programu, balistických rakiet, chemických zbraní a aktivít KĽDR v oblasti šírenia zbraní. 

Hagel dodal, že vzhľadom na tieto obavy obe krajiny dnes podpísali spoločnú stratégiu, ktorá je "primeraná" hrozbe severokórejských jadrových zbraní a iných zbraní hromadného ničenia. Ministri bezprostredne nespresnili, v čom spočíva primeranosť spomínanej stratégie, a to aj napriek žiadostiam o vysvetlenie zo strany médií.

Severná Kórea vo februári urobila v poradí už tretí jadrový test. Dva mesiace pred tým úspešne vypustila do vesmíru raketu so zariadením, o ktorom tvrdila, že ide o družicu. Na tieto kroky Pchjongjangu reagovala OSN sprísnením sankcií voči KĽDR. 

Vypustenie rakety analytici vnímali ako súčasť vývoja a testovania rakiet dlhého doletu, a to aj napriek vyhláseniam Pchjongjangu, že ide o súčasť vesmírnych projektov s výlučne mierovým využitím.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies