USA a Irán pokračujú v rokovaniach vo Švajčiarsku, Kerry odletí do Rijádu

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 12:50 • 2 min
USA a Irán pokračujú v rokovaniach vo Švajčiarsku, Kerry odletí do Rijádu

MONTREUX - Americkí a iránski vyjednávači pokračovali dnes vo švajčiarskom Montreux v rokovaniach o obmedzení iránskeho jadrového programu výmenou za uvoľnenie sankcií napriek utorňajšiemu vystúpeniu izraelského premiéra v americkom Kongrese, kde varoval, že Irán sa rozmáha a už teraz dominuje vládam v Bagdade, Damasku, Bejrúte a Saná.

slovakia

left justify in out

Americký minister zahraničných vecí John Kerry a jeho iránsky kolega Mohammad Džavád Zaríf sa dnes zišli v Montreux po tretí raz tento týždeň, aby prerokovali podrobnosti rodiacej sa rámcovej dohody, ktorú chcú dosiahnuť do konca mesiaca, informovala tlačová agentúra AP.
     

Netanjahu v utorok vo Washingtone na spoločnom zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu vyhlásil, že rodiaca sa dohoda je nebezpečná a umožní Iránu vyvinúť vlastné jadrové zbrane. Americkí predstavitelia na čele s prezidentom Barackom Obamom kritizovali Netanjahua, ktorý podľa nich neponúkol žiadnu schodnú alternatívu, ktorá by zabránila Iránu získať jadrovú bombu.
     

Kerry odcestuje dnes do Rijádu, aby konzultoval iránske jadrové rokovania s novým saudskoarabským kráľom Salmánom a ministrami zahraničných vecí Bahrajnu, Kuvajtu, Ománu, Kataru a Spojených arabských emirátov, informovala tlačová agentúra AP.
     

Tieto krajiny Perzského zálivu, v ktorých sú pri moci sunniti, sa obávajú narastajúceho vplyvu šiitskej veľmoci Iránu v regióne. Podľa amerických zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra AP, ich Kerry ubezpečí, že žiadna dohoda s Teheránom nevyústi do nezáujmu USA o širšie bezpečnostné záležitosti.
     

Jednou z tém, o ktorých bude Kerry v Rijáde rokovať, bude tiež situácia v Jemene, kde šiitskí povstalci nedávno zvrhli vládu. Podľa agentúry AP tam Kerry zopakuje, že USA podporujú politické riešenie situácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies