USA a EÚ smerujú k veľkému sporu o dovoz ocele do Ameriky

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 09:30 • 2 min
USA a EÚ smerujú k veľkému sporu o dovoz ocele do Ameriky

BERLÍN/BRUSEL - Donald Trump v predvolebnej kampani sľúbil, že po svojom víťazstve nechá preveriť dovoz ocele do Spojených štátov amerických. Prvé neoficiálne poznatky z kontroly sú k dispozícii. Nemeckú spolkovú ministerku priemyslu Brigitte Zypriesovú vyviedli z rovnováhy.

slovakia

left justify in out

Berlín a Brusel smerujú do ťažkého a tvrdého obchodného sporu s americkou vládou. Potvrdzuje to list Zypriesovej, ktorý v piatok (16.6.) poslala americkému ministrovi obchodu Wilburovi Rossovi.

 

Ministerka v ňom kritizuje plány Washingtonu postupovať proti dovozu ocele zo zahraničia v záujme ochrany amerických oceliarní.

 

Dovoz ocele sa kontroloval z pohľadu prezidenta Trumpa, ktorý chcel vedieť, či neohrozuje americkú bezpečnosť.

 

Očakáva sa, že správa, ktorú zverejnenia v najbližších dňoch, bude konštatovať, že dovoz komodity z viacerých regiónov, vrátane EÚ, národnú bezpečnosť USA skutočne ohrozuje. Navrhuje sa zavedenie ciel, prípadne kvót, aby sa obmedzil dovoz ocele na americký trh. Zypriesová napísala, že to by poškodilo európskych a nemeckých výrobcov „namiesto toho, aby sa znížili nadbytočné kapacity“.

 

Ministerka odmietla konštatovanie, že európski a nemeckí výrobcovia ocele ohrozujú alebo obmedzujú americkú bezpečnosť. Poukazuje na to, že plánované americké opatrenia s prihliadnutím na Všeobecnú dohodu o clách a obchode (GATT) nie sú z právneho hľadiska prípustné. Ak by Washington naozaj obmedzil dovoz ocele na americké územie, môže ho EÚ žalovať na arbitrážnom orgáne Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

 

Pokus Trumpa chrániť americký oceliarsky priemysel clami a kvótami je ďalším dôkazom jeho protekcionistickej ekonomickej politiky.

 

Opatrenie by silno postihlo aj Čínu a ďalšie svetové oceliarske veľmoci. O obmedzení čínskej produkcie ocele sa rokuje v rámci G20, skupiny 20 najvyspelejších priemyselných a najvplyvnejších rozvojových krajín.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona