USA a EÚ dokončili 5. kolo rokovaní o voľnom obchode

NETKY.SK • 25 Máj 2014, 13:15 • 2 min
USA a EÚ dokončili 5. kolo rokovaní o voľnom obchode

WASHINGTON - Spojené štáty a Európska únia (EÚ) dokončili tento týždeň piate kolo rokovaní o ambicióznej obchodnej dohode, ktoré by mala odstrániť všetky prekážky vo vzájomnej výmene tovarov a služieb na oboch stranách Atlantiku. Zástupca americkej delegácie Michael Froman po skončení rozhovorov označil ich piate kolo za "veľmi produktívne". Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Posunuli sme sa od diskusie o konceptuálnom rámci k definovaniu presne špecifikovaných predstáv o celej škále oblastí, ktoré sú predmetom rokovaní," skonštatoval Froman. Dodal, že aj keď je pred tímami vyjednávačov ešte veľa práce, darí sa im dosahovať "stabilný pokrok" pri riešení kľúčových otázok.
      

Takzvaná dohoda o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) by mala odstrániť všetky prekážky vo vzájomnej obchodnej výmene medzi USA a EÚ. Presnejšie, cieľom ambicióznej dohody je zrušiť colné poplatky a obmedzenia a zvýšiť obchodnú výmenu, a tým aj hospodársky rast EÚ a USA.
      

Hlavný americký vyjednávač Dan Mullaney v tejto súvislosti pripomenul, že dokončenie dohody si vyžaduje "veľkú dávku kreativity a veľa vytrvalosti". A jeho európsky náprotivok Ignacio Garcia-Bercero dodal, že končený cieľ je veľmi ambiciózny, ale obom stranám sa tento týždeň podarilo dosiahnuť pokrok pri riešení otázok, ktoré sa týkajú pracovného trhu, životného prostredia a udržateľného rozvoja.
      

USA a EÚ sa chcú posunúť ešte ďalej vo vzájomnej obchodnej výmene, ktorá je už teraz najväčšia na svete, keďže dosahuje zhruba 2 miliardy eur denne, čo predstavuje približne 40 % globálnej obchodnej výmeny. Vzájomná dohoda o voľnom obchode by mala odstrániť posledné prekážky, napríklad rozdiely v normách, ktoré nútia firmy, aby vyrábali produkty inak pre americký a inak pre európsky trh. Zosúladenie predpisov a noriem pomôže firmám ušetriť milióny eur. Tieto úspory na "byrokracii" spolu s odstránením colných poplatkov pomôžu vytvoriť tisícky nových pracovných miest. A znížia sa aj ceny produktov dovážaných z oboch brehov Atlantiku, čo zase poteší domácnosti. Ekonómovia odhadujú, že ambiciózna dohoda zvýši výkon oboch hospodárstiev o viac ako 100 miliárd USD ročne (73,37 miliardy eur).
      

Ďalšie kolo rokovaní by sa malo uskutočniť v júli a s najväčšou pravdepodobnosťou v Európe.
      

Tímy európskych aj amerických expertov si dali za ciel uzavrieť rokovania koncom roka 2014 alebo začiatkom roka 2015, ale analytici odhadujú, že sa im to pred rokom 2015 nepodarí.
      (1 EUR = 1,3630 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona