USA a ďalších 44 krajín vydali vyhlásenie o exporte a používaní dronov

NETKY.SK • 6 Október 2016, 13:26 • 2 min
USA a ďalších 44 krajín vydali vyhlásenie o exporte a používaní dronov

WASHINGTON - Spojené štáty a 44 ďalších krajín vydali v noci nadnes spoločné vyhlásenie o zásadách exportu a využívania dronov. S odvolaním sa na americké ministerstvo zahraničných vecí o tom informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení sa uvádza, že používanie tzv. bezpilotných lietadiel musí byť v súlade so zákonom o vedení vojny i medzinárodnými právnymi normami pre oblasť ľudských práv. V dokumente sa tiež píše, že export zbraňami vybavených a útokov schopných dronov sa musí uskutočňovať zodpovedným spôsobom a v súlade s normami o medzinárodnom obchodovaní so zbraňami a odzbrojení. Signatári by mali vedieť, kam svoje drony predávajú.

 

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mark Toner v noci nadnes na tlačovej konferencii vo Washingtone uviedol, že vyhlásenie je "významným prvým krokom smerom k prijatiu medzinárodných štandardov o používaní" bezpilotných lietadiel.

 

Dodal, že USA sa so svojimi partnermi zídu na budúci rok, aby diskutovali o detailnejších medzinárodných normách. Spresnil súčasne, že aj iné krajiny sú pozvané pridať sa k rokovaniam, a to bez ohľadu na to, či sa stanú aj signatárom vyhlásenia o princípoch exportu a využívania dronov.

 

Ako informovala agentúra DPA, Čína, Rusko, India a Pakistan mali voči textu vyhlásenia námietky a nepodpísali ho. Británia a Nemecko - ako jedni z kľúčových spojencov USA - zasa medzi signatármi sú.

Časopis Defense News poukázal na to, že v zozname signatárov nie sú práve Rusko, Čína, India a Izrael, ktoré sú označované za súčasných alebo budúcich lídrov exportu ozbrojených dronov. Predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí Brian Nilsson uviedol, že USA daný projekt podrobne prerokovali s Čínou i Izraelom a nastoľovali túto tému aj na rokovaniach s Ruskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies